První Czech republic Dog show na internetu: Pět tisíc psích krasavců on-line! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První Czech republic Dog show na internetu: Pět tisíc psích krasavců on-line!

Hlavou a srdcem výstavy je Kateřina Beranová.
Hlavou a srdcem výstavy je Kateřina Beranová. (Foto – Michal Beneš, Michaela Holá, archiv Kateřiny Beranové)

Nešťastní jsou nyní chovatelé psích krasavců. Přesto si poradili. Právě totiž měla začít výstavní sezona, kvůli koronaviru z ní však samozřejmě nebude nic. Dvě kynoložky ze středních Čech se ale nevzdaly a zorganizovaly historicky první Czech republic Dog show on-line.

Zájem o virtuální přehlídku psích fešáků na sociální síti byl nad očekávání obrovský. Během patnácti dnů, kdy bylo možné na výstavu chlupáče zaregistrovat, přihlásili chovatelé nejen z Česka, ale i ze zahraničí 4949 psů a fen. Facebooková skupina, v níž se vše odehrává, čítá 4786 členů.

Místo kruhu fotky
S nápadem přišla Kateřina Beranová (63) z Mladoboleslavska. Chovatelkou nejen pražských krysaříků byla víc než 40 let a kynologii se věnuje i její syn. Ví, co mnozí majitelé, ale i jen příznivci čistokrevných pejsků prožívají, když výstavy dostaly kvůli koronaviru prozatím stopku. „Chtěli jsme všem, pro které jsou pejsci součástí jejich života, zpestřit karanténu a nouzový stav,“ říká Kateřina. A tak se nechala prý inspirovat pejskaři v zahraničí a prostřednictvím Facebooku zorganizovala ještě s další kynoložkou Klárou Krpelánovou (25) z Kladna mezinárodní virtuální výstavu Czech republic Dog show on-line. „Psi a fenky jsou rozděleni do tříd jako na běžné výstavě, jen místo aby je majitelé a chovatelé předvedli v kruhu, proběhne vše na základě fotografií,“ vysvětluje Kateřina.

Mezinárodní rozhodčí
Pro netradiční akci získaly organizátorky mezinárodní rozhodčí. „Dokonce máme také sponzory, takže na vítěze čekají i ceny,“ prozradila Kateřina. A jak virtutální klání proběhne? Tým, který se ze dvou nadšenkyň již rozrostl na devět dobrovolníků, zaslané snímky nyní očísluje, rozdělí je do jedenácti skupin podle ras psů a předá deseti rozhodčím k posouzení. „Ti uvidí jen fotku a číslo, aniž by znali majitele či chovnou stanici,“ vysvětluje Kateřina.

Vítězové v k větnu
Výsledky a vítěze jednotlivých kategorií organizátorky zveřejní postupně po 1. květnu opět ve facebookové skupině Czech republic Dog show on-line.

Víte, že...
...nejvíce soutěžících krasavců, a to 953, bylo zaregistrováno ve skupině pracovní a pastevecká plemena, mezi nimiž dominuje australský ovčák?
...na druhém místě co do počtu přihlášených jsou společenská plemena se 670 účastníky?
...nejméně, 168, je jezevčíků?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.