Orchideje v Botanické zahradě: Mini, obří i s 60 cm dlouhými vousy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Orchideje v Botanické zahradě: Mini, obří i s 60 cm dlouhými vousy!

Skleník botanické zahrady zdobí stovky druhů.
Skleník botanické zahrady zdobí stovky druhů. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Květinový ráj! Tak to nyní vypadá ve skleníku Fata Morgana v pražské Troji, který zaplnily stovky krásných orchidejí. Unikátní sbírka zahrnuje dvoucentimetrové krasavice i obří giganty. Mezi nejzajímavější patří střevíčník, kterému z květů rostou vousy.

Tradiční výstava orchidejí se zaměřila na přírodu jihoamerického Ekvádoru. Seznámí s miniaturními i obřími rody tamní přírody. Nechybí tu ani raritní kousky jako například střevíčníky. „Orchideje rodu Phragmipedium rostou na zemi a na skalách. Jsou mezi nim druhy s mimořádně velkými květy i nádherné miniaturky. Některé druhy mají okvětní lístky protažené do dlouhých jakoby vousů, které mohou být až 60 cm dlouhé a splývají dolů,“ vysvětlila Aha! kurátorka sbírky Romana Rybková. Mimo vystavené krásky se mohou návštěvníci informovat o orchideji s nejpodivnějším a vůbec nejkratším názvem. Aa paleacea je spíše ošklivkou mezi orchidejemi. Roste ve vysokých nadmořských výškách 3385 metrů nad mořem, kde se drží po celý rok sníh. Jméno jí vymyslel německý botanik Reichenbach, který ji chtěl zřejmě umístit na první místo v seznamu všech orchidejí.

Miniatury a giganti Ekvádoru
KDE: Botanická zahrada Troja, skleník Fata Morgana
KDY: do 22. března, úterý až neděle od 9 do 19 hodin
ZA KOLIK: 150 Kč, děti do 15 let, studenti a senioři 75 Kč, rodinné (2 + 3) 415 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.