Jak uchovat květinové dárky? 4 tipy Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak uchovat květinové dárky? 4 tipy Aha!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (nakladatelství Smartpress)

Krása řezaných květin je pomíjivá, ale jsou způsoby, jak ji uchovat mnohem déle než pár dnů ve váze. A protože teď se čas tak trochu zastavil, klidně se můžete pustit i do výroby sušených květinových ozdob, které vás mohou těšit ještě dlouho.

Lisování květin

Vzpomínáte na školní časy, kdy jste lisovali byliny? Určitě ano, a tak vám lisování určitě půjde od ruky. Připravte si pergamenový nebo hedvábný papír. Pak naaranžujte vybrané květiny mezi dva listy a vložte mezi stránky těžké knihy. Pokud se vám kniha začne otevírat, budete ji muset ještě zatížit. Za 10 – 15 dní květiny zkontrolujte, a pokud budou ploché a uschlé, pak je můžete použít na další tvoření. Rozhodně nepoužívejte kuchyňské papírové utěrky, sice dobře sají, ale vzor se může vrýt do drobných a menších květů a poškodit je.

Věnec ze sušených květin

Máte schovanou usušenou kytici ze svatby nebo třeba kulatých narozenin? Dejte jí šanci, aby znova zdobila. K výrobě věnce budete rozhodně potřebovat korpus, buď slaměný, nebo polystyrenový, a také vázací drát. Jako podklad poslouží lýko, sláma a sušené kapradiny. Sušené květiny s trávami svažte do malých kytic, bude se vám s nimi lépe pracovat. Můžete si pohrát i se sušenými plody, šiškami a perličkami. Můžete věnec i „ovonět“ přidáním sušených citrusů, skořice nebo pokapáním vonným olejem.

Provoňte si život

Potpourri jsou sušené vonné květy. Hodí se například růže, levandule, jasmíny a muškáty, jejich vůně bývá zesílené použitím vonných olejů. Jak na výrobu? Začnete tím, že otrháte okvětní lístky z květin a necháte je usušit. Květy sušte v místnostech, kde nebývají žádné intenzivní pachy, tedy rozhodně ne v kuchyni. Jakmile budou květy suché, smíchejte je se sušenými citrusovými plody, kořením, vonnými dřevinami, nebo kůrou stromů z vaší zahrady a přidejte pár kapek vonného olejíčku. Misku, do které potpourri nasypeme, můžeme dozdobit šiškami, oříšky, mušličkami atd.

Růžová voda

Pokud se vám nechce do sušení a kytice teprve uvadá, můžete zkusit výrobu růžové vody. Zklidňuje pokožku a působí protizánětlivě. Navíc je to skvělý dárek. Postup: Omyjte okvětní lístky květů růží. Budete jich potřebovat asi tak hrst, to jsou zhruba dvě růže. Okvětní lístky nasypte do hrnce a zalijte kojeneckou vodou tak, aby byly všechny lístky ponořené. Vodu ohřívejte a při nízké teplotě nechte okvětní plátky louhovat asi 20 – 30 minut, dokud neztratí barvu, nebo se nezačnou rozpadat. Tekutinu poté nalijte přes sítko do vymytých skleněných nádob a nechte vychladnout. Používejte zevně, nejlepší je vodu uchovávat v chladničce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.