Bylinky pro zvířata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bylinky pro zvířata!

Psi si občas bylinky dají i bez přílohy.
Psi si občas bylinky dají i bez přílohy. (Foto scom)

Bylinky známe hlavně jako součást lidského jídelníčku. Když je začneme přidávat do stravy zvířatům, může se zdát, že jen přenášíme svoje chutě na zvířata a polidšťujeme je. Bylinky však byly součástí stravy dravců od nepaměti. Získávali je například ze střev a žaludku kořisti, kterou ulovili.

I malé množství se počítá
Množství bylinek v krmné dávce by mělo být přiměřené, ve větší dávce spíše škodí. „V případě některých bylinek je větší množství spíš na škodu (také nepijeme kopřivový čaj denně po litrech),“ vysvětluje důležitost i malého množství bylin ve stravě pro mazlíčky Adéla Palacká, výživová specialistka pro krmiva Fitmin.

Není to pouhý rozmar
Správná kombinace bylin dokáže dělat doslova zázraky. Pomáhá například s úpravou zažívání nebo s posílením imunity. Příznivý vliv má i na stav srsti. Pro zvířata jsou blahodárné byliny, jako kopřiva, pampeliška, heřmánek, lípa, meduňka, vojtěška nebo rozmarýn.

Účinky vybraných bylinek v krmení
Heřmánek – má pozitivní vliv na trávicí systém. Kočkám pomáhá se zklidněním žaludku a zmírněním nadýmání, dále například tlumí bolesti břicha. Příznivý účinek má také na močový trakt a celý nervový systém. Podporuje celkovou imunitu a může být nápomocný též při hojení ran.
Yucca – přidává se psům do krmení pro lepší trávení a menší zápach exkrementů.
Čekanka – díky vysokému obsahu inulinu působí její kořen jako probiotikum a pozitivně ovlivňuje trávení.
Vojtěška – podporuje chuť k jídlu, ale zároveň pročišťuje krev a ledviny a neutralizuje kyseliny. Jedná se o bylinu, která je bohatá na vitaminy, minerály a bílkoviny. Vojtěška působí preventivně proti rakovině a má vliv na fungování močového traktu. Rozmarýn – extrakt z rozmarýnu je silný antioxidant, který dokáže účinně bránit žluknutí olejů a tuků obsažených v krmivu. Obsahuje vitamin B6, který ovlivňuje metabolismus, železo a vápník.
Bazalka – je známá pro své antioxidační, antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Tato bylina je známa tím, že pomáhá zmírnit účinky artritidy u psů kvůli vysoké koncentraci beta-karofylénu. U zvířat snižuje úzkost. Kurkuma – koření má schopnost detoxikovat tělo, čistit krev, dezinfikovat rány, zmírnit průjem a léčit žaludeční onemocnění. Má protizánětlivé účinky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.