Rádce Aha! Jak ochránit svůj telefon | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak ochránit svůj telefon

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia)

Internetoví zloději jsou stále vychytralejší a čím dál častěji napadají naše mobilní telefony. Řada lidí jim přitom práci usnadňuje tím, že si instalují nebezpečné programy. Aha! radí, jak se bránit.

Počítadlo kalorií, zábavná hra nebo obyčejná svítilna. Na první pohled působí aplikace zcela normálně, a mohou se dokonce zdát užitečnější než jiné. Opak je ale pravdou. Nemalá část programů, které si lidé běžně stahují do mobilního telefonu, představuje riziko. „Dnes nic není zadarmo, a pokud používáte neplacené programy, tak za to obvykle platíte svými osobními údaji nebo sledováním nevyžádané reklamy přímo v aplikaci,“ upozorňuje odborník na internetovou bezpečnost Jiří Kučík ze společnosti netbox. A to ještě v lepším případě. V horším se totiž přes takové aplikace snaží lumpové dostat třeba k vašim heslům do e-mailu nebo internetového bankovnictví. „Aplikace se snadno dostanou také ke zprávám, kontaktům nebo kalendáři. Vidí také historii vašeho chování – například s kým telefonujete, s kým si píšete, kudy a kdy chodíte. Hackeři si dokonce díky záznamům z kamery telefonu prohlédnou vaše bezprostřední okolí,“ varuje Kučík.

Pozor na hry
Podezřelé jsou zejména hry. „Především ty, které jsou úplně zdarma. Často se jedná o plagiáty úspěšných komerčních her, které se někdo rozhodne nabídnout těm, kteří si placené hry nemohou dovolit. Ovšem právě tyto kopie dost často sbírají data z mobilních telefonů nic netušících hráčů, často ještě dětí,“ uvedl Kučík.

3 tipy Aha!
1*Pořiďte dětem vlastní

Děti o hraní nemusíte ochudit. Stačí jim věnovat vyřazený telefon, kompletně ho vymazat do továrního nastavení a založit pro tento účel nový účet speciálně určený jen na hraní. A nikdy z takového telefonu nevolat, nepřipojovat se k osobnímu a pracovnímu e-mailu, nebo dokonce do banky.

2* Míň je někdy víc
V ideálním případě pak do telefonu instalujte aplikací jen naprosté minimum a pokuste se vystačit si s těmi, které v něm byly již při zakoupení. A telefon pravidelně aktualizujte. Před každou další instalací vyhledejte na internetu recenze. Třeba tak, že zadáte do prohlížeče název aplikace a slovo bezpečnost.

3*Instalujte antivir
I když do svého telefonu nestahujete žádné hry a další aplikace, vyplatí se nainstalovat do něj antivir. A to především jeho placenou verzi s dobrou reputací. „Jsou známé antivirové aplikace zdarma, které se ale jen tak tvářily, a ve skutečnosti vysály z telefonu všechna data, a navíc ho nějakým způsobem ovládly, případně data zašifrovaly,“ připomněl Kučík.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.