Prof. Anna Šedivá: Tohle je ideální kombinace pro hýčkání imunity! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prof. Anna Šedivá: Tohle je ideální kombinace pro hýčkání imunity!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Současně nejnebezpečnější virus útočí, způsobuje onemocnění i paniku, a jednou z nejlepších rad je rozhodně podpora a posílení imunity. Nákaza Covid-19 tu zkrátka je a je s ní třeba počítat.

Zeptali jsme se prof. MUDr. Anny Šedivé, DrSc., primářky imunologie v Motole, jaké rady dává. „Udržujme organismus v kondici trvale. To znamená, že bychom měli mít dostatek spánku i výživy, dostatečné množství přirozených vitaminů a bílkovin, aktivní pohyb i odpočinek.“ Budování imunity je podle paní primářky komplex zodpovědného chování vůči svému organismu.

Po zimě v našem těle chybí vitamin D. Ten lze podpořit doplňky stravy, a pak zejména pobytem na sluníčku případně konzumací osvědčených hub, ryb, tresčích jater apod. Podle profesorky Šedivé náš imunitní systém reaguje přibližně stejně na všechny virové infekce a zapojuje postupně všechny své zbraně. Jelikož jsme se s koronavirem ještě nesetkali, nemá organismus protilátky a imunitu v tomto případě budujeme od nuly. „Čím více přibývá lidí, kteří se s tímto virem setkali, tím více se buduje imunita společenství. Dojde k promoření populace, aktivita viru ustane.“ Nicméně si lze alespoň zopakovat, které potraviny jsou dobré pro jarní posílení kondice…

Chřest, chřest a zase chřest

Od dubna si užíváme chřestový boom. Je to jeden z prvních druhů zeleniny, kterou sklízíme, a navíc ho můžeme jednoduše připravit. Čerstvý chřest poznáme tak, že je křehký, stonky ve svazku mezi sebou vržou a hlavičky jsou zavřené. Tenký zelený chřest není nutné většinou ani loupat a stačí odřezat 2 až 3 cm dřevnatého konce. Jako úpravu rozhodně zvolte blanšírování, pomocí něhož udržíte přirozenou barvu chřestu. Se sýrem nebo vajíčkem je to ideál.

Celý článek najdete v tištěné verzi Nedělního Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.