Rádce Aha!: 5. tipů, jak posílit imunitu dětí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha!: 5. tipů, jak posílit imunitu dětí

Pohyb děti posiluje i vnitřně.
Pohyb děti posiluje i vnitřně. (Foto scom, ara)

Začátek školního roku společně s blížícím se podzimem představuje pro dětský imunitní systém náročné období. Proto bychom měli klást zvýšený důraz na posilování obranyschopnosti jejich organismu. Aha! přináší pět základních tipů, jak přirozeně a průběžně posilovat dětskou imunitu.

1. Strava je základ
Základem je dostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny, například formou salátů a smoothie. Důležitý je i dostatek bílkovin, které jsou v libovém mase, rybách, vejcích či v luštěninách. Nezapomínejte do jídelníčku zapojit také rostlinné oleje a zeleninové polévky. Cukrovinky částečně nahrazujte zdravějším sušeným ovocem nebo oříšky, na slazení používejte raději med nebo sirup z agáve. Limonády vyměňte spíše za přírodní džus nebo čaj.

2. Důležité vitaminy
Jedním z nejvýznamnějších vitaminů pro posílení imunity je céčko. To najdete v citrusech, jahodách, kiwi, červené paprice. Důležité jsou vitaminy B a D, které chrání před infekcemi a urychlují uzdravení. Zdrojem vitaminu B je maso a zelenina, vitamin D je v rybím tuku.

3. Pohyb posiluje
Sport a pohyb vůbec má blahodárný vliv právě na posílení dětské imunity. Stačí, když děti patřičně oblečete a oděv ideálně navrstvíte, procházce či menšímu výletu i v nevlídném počasí pak nic nestojí v cestě.

4. Dostatek spánku
Potřeba spánku se u dětí s věkem mění a postupně zkracuje. Dítě od 3 do 5 let by mělo spát 10 až 13 hodin denně, ve věku od 6 do 12 let pak 9 až 12 hodin denně a ve věku od 13 do 18 pak 8 až 10 hodin denně. Při zvýšené fyzické zátěži nebo nemoci se potřeba spánku zvyšuje. Dítě by mělo spát ve větrané místnosti s teplotou nepřesahující 18 stupňů.

5. Mytí rukou
Děti by se měly naučit základním hygienickým návykům, jako je mytí rukou před jídlem nebo po návratu z venku. Viry a bakterie číhají všude, nejvíce pak v dětských kolektivech. Ovšem nic se nemá přehánět, a to ani hygiena a snaha o sterilní čistotu, která imunitě naopak neprospívá.

Co je imunita
Lidský organismus je vystavován útokům nejrůznějších virů, bakterií, plísní nebo parazitů a úkolem imunitního systému je proti těmto cizím částicím tělo bránit. „Imunita dětí zraje přirozenou cestou při kontaktu s bakteriemi, viry, kvasinkami a parazity. Úrovně dospělého člověka dosahuje až ve školním věku,“ říká imunoložka MUDr. Zuzana Vančíková (na snímku) s tím, že po nástupu do kolektivu se dítě s infekcemi setkává častěji, a začíná proto více stonat. Nejběžnější je rýma, kašel, nachlazení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.