V centru Brna našli poklad: 700 let stará bota! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

V centru Brna našli poklad: 700 let stará bota!

Hotovo. Po téměř třech letech se podařilo konzervátorům nález vypulírovat do takřka původní podoby.
Hotovo. Po téměř třech letech se podařilo konzervátorům nález vypulírovat do takřka původní podoby. (Foto Achaia)

Archeologové našli při vykopávkách v centru Brna na hroudu hlíny, která slibovala zajímavý obsah. Takovou senzaci však ani oni nečekali. Z hlíny se vyloupla kožená botička, která sloužila dětské či ženské nožce kolem poloviny 14. století. 

Materiál se dochoval ve výborném stavu. „Nález ideálně izolovalo vlhké prostředí, nejspíš v bývalé studni nebo jímce,“ vysvětlila archeoložka Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia. 

Náročná konzervace

Středověký mistr obuvnický by byl překvapený, jaký je o jeho výrobek skoro po sedmi stoletích zájem. „Bota se dochovala prakticky celá, chyběla jen část podešvi. Obuvník svršek sešil z více dílů, zachovaný je i upínací systém,“ dodala archeoložka. Nejdůležitější díl práce odvedli konzervátoři. Opatrně botu vyjmuli z hlíny a omyli. Následovalo vysušování vodou nasáklé kůže v lihu a poté její tukování s pomocí glycerinu. Trvalo to dohromady tři roky.

Půjde do muzea

Výsledek je skvělý, díky šetrnému vyzvednutí se podařilo zachovat kompletní střih škorně. Nález potvrzující zručnost dávného řemeslníka poputuje do některého z místních muzeí. „Může tam být k vidění klidně další století. Pokud se bude nacházet v trvale stabilní teplotě,“ dodala Kosová.

Speciální kopyto

Jak botku ideálně vytvarovat do původní podoby? „Botička se opatrně tvarovala na kopytě vyrobeném z roztrhaného papíru. Mezi kůží a papírem byla ještě vložena speciální fólie,“ popsala závěrečnou fázi »pulírování« unikátu konzervátorka Lenka Kosová.

Vzácný odznak

V lokalitě na nároží Veselé a Besední ulice, kde vzniká budoucí Janáčkovo kulturní centrum, se našly i další zajímavé předměty. Nejstarší spadají do 13. století, mimo jiné poutní odznak. Ve středověku se jimi označovali lidé, kteří se vydali na zbožnou cestu například do Říma nebo poutních míst ve Španělsku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.