Církev na mizině? Prodává zámky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Církev na mizině? Prodává zámky!

Nízké platy duchovních situaci určitě nezhorší.
Nízké platy duchovních situaci určitě nezhorší. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Hlásají slovo boží! Jenže to českým katolíkům účty nezaplatí. Jen pražské arcibiskupství loni skončilo ve ztrátě 112 milionů korun. A bude ještě hůř, až stát přestane církve každoročně dotovat 2 miliardami v rámci restitucí.

Problém vydělávat má církev dlouhodobě. Jen pražské arcibiskupství – pod správou kardinála Dominika Duky (76) – loni prošustrovalo skoro 89 milionů korun. Když se k tomu ale připočtou i farnosti, které pod něj spadají, výsledné manko za celou českou arcidiecézi bez Moravy se vyšplhá na astronomických 112 milionů korun.

Lidé jsou levní
Největší výdaje jsou na údržbu majetku a platy, které přitom nejsou u duchovních nikterak závratné. Například kněz bere měsíčně cca 18 tisíc hrubého. Pokud by nebylo na výplaty, je možné, že by alespoň část farářů změnila povolání.

Přijde krach?
Další česká a moravská biskupství na tom sice nejsou tak špatně, i ona se ale pohybují buď ve ztrátě, nebo v lehkém plusu. Jenže značnou část jejich příjmu tvoří peníze od státu. Ten každoročně vyplázne v rámci restitucí 2 miliardy. To však skončí nejpozději v roce 2030. Navíc Parlamentem prošlo i zdanění náhrad církvím, což by znamenalo pro duchovní každý rok minus 380 milionů. Toto rozhodnutí zákonodárců sice ještě může zvrátit Ústavní soud, jisté ale je, že bez peněz od státu se církev dostane do výrazných červených čísel.



Řeší budoucnost
Podle mluvčího pražského arcibiskupství Stanislava Zemana udělá církev všechno proto, aby se případnému bankrotu vyhnula. „Teď horečně probíhají jednání. Pracuje na tom analytická skupina České biskupské konference, která má různé modely do budoucnosti. Rozhodně to neusnulo, intenzivně na tom pracujeme,“ řekl Aha!.

Drahá rekonstrukce
Jak prozradil dobře obeznámený zdroj, jednou z variant je prodat část majetku, což ale část duchovních odmítá. Navíc některé budovy jsou neprodejné a církev je vystavuje jako svoji chloubu, která však spolyká miliony ročně na údržbu. Ke koupi by ale mohl být třeba hotel Mostov patřící pražskému arcibiskupství, jehož rekonstrukce byla prý velmi nákladná.

Vstupné nechtějí
Možnost, jak vytáhnout hlavně od turistů korunky, je zavedení vstupného ve svatostáncích. Zatím se platí za vstup povětšinou jen v těch nejznámějších chrámech a katedrálách. Rozšířit vstupné i na další kostely ale církevní představitelé odmítají a zdůrazňují, že třeba na bohoslužbu je vstup zdarma vždy.

Mají svázané ruce kvůli etickým pravidlům...
Své peníze církev spravuje na účtu v ČSOB, kde má prý nyní asi 2 miliardy korun. A pěkné roční zhodnocení 5 procent, což je ze dvou miliard krásných 100 milionů korun. Jenže s těmito penězi nemůže církev nakládat a investovat dle libosti kvůli etickým pravidlům. „Nesmíme investovat do zbrojního průmyslu, určitého druhu farmacie a nákupu komodit kvůli možnému vykořisťování sedláků v zemích třetího světa,“ vysvětlil mluvčí Stanislav Zeman.

Boží developer má stavební parcely
Katolická církev v Česku se chce také pustit na neklidný realitní trh. Podle informací Aha! má kromě jiného ve svém majetku i stavební pozemky a chce se stát božím developerem. Na parcelách by tak mohly už brzy vyrůst byty a domy. Podle mluvčího Stanislava Zemana by se jednalo o normální komerční projekt určený k prodeji každému.

Přečtěte si
petersonick
9. 10. 2021 • 00:37

Katolickou církev zrušit,majetky sebrat.Je to systém společenství,který strašením peklem udržuje masy v poslušnosti,který káže pít vodu a sám pije víno.Soudruzi věděli jak s nimi naložit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.