Razie ve vlaku kvůli koronaviru: Prohlídka cestujících s kašlem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Razie ve vlaku kvůli koronaviru: Prohlídka cestujících s kašlem

Vlak z Vídně přivezl Italy podezřelé z nákazy koronavirem na Hlavní nádraží. Všichni byli vyšetřeni
Vlak z Vídně přivezl Italy podezřelé z nákazy koronavirem na Hlavní nádraží. Všichni byli vyšetřeni (Aktu.cz)

Jen během neděle pět nových pacientů s Covid-19, v Česku je tak už 32 nemocných. Většina si nákazu přivezla z Itálie. Tam se šíření koronaviru nedaří omezit, testy má pozitivní 7375 osob a 366 z nich zemřelo. 15 milionů obyvatel severu země bylo proto odříznuto od světa, jsou v karanténě. Na dovolené tam pobývá i několik tisíc Čechů!

Turisté se z uzavřených oblastí mohou vrátit domů, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se na cestu měli vydat okamžitě. V případě komplikací se mají obrátit na ambasádu v Římě či konzulát v Miláně. Smutné je, že zatímco Češi a nově také cizinci s trvalým a přechodným pobytem v ČR se musí po návratu ohlásit lékaři a zůstat ve 14denní domácí karanténě, Italové do Česka mohou přijet kdykoli a po republice se bez problémů pohybovat. „Itálie by měla zakázat cestování všem svým občanům do Evropy, protože my v rámci Schengenu nejsme schopni tohle nařídit. Jediné, co je možné, je, aby italský premiér zkrátka vyzval své lidi, své občany, aby do jiných zemí v Evropské unii necestovali,“ řekl Babiš.

Raději zapomeňte
České ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že nedoporučuje cestovat do celé Itálie. Některá opatření, jako je třeba zavírání muzeí či zákaz pořádání společenských akcí, se týkají celé země. Pro Italy v karanténě platí zákaz přesunu mimo vlastní bydliště, nesmí pořádat svatby, pohřby a podobné akce. Za nerespektování zákazu hrozí až tři měsíce vězení a pokuta několika set eur.

Je to podivné, ale život je normální
„Náš každodenní život se moc nezměnil. Děláme to, co obvykle, jen se vyhýbáme davům a velkým skupinám lidí. Rodiny mají děti doma, protože školy jsou zavřené, ale mnoho rodičů teď také pracuje z domova, takže to jde. Většina lidí pochopila realitu a reaguje na ni s klidem a porozuměním, život tady je skutečně normální, ať se to může zdát jakkoliv podivné,“ popsala Cristina, která žije v Lombardii u Komského jezera. „Má práce... to je to nejtěžší. Řídím tady jeden podnik. A teď čelím rušení rezervací v hodnotě několika tisíc eur za několik dnů,“ dodala, že lidé mají strach právě o práci.

Víte, že...
......italská vláda vyhlásila karanténu do 3. dubna pro celý region Lombardie a 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Veneto (Benátsko) a Piemont?

Kašlali ve vlaku, zasáhla hygiena!
Po příjezdu na hlavní nádraží v Praze policisté zakázali lidem vystupovat z vlaku Railjet 72 Vindobona, který přijel ze Štýrského Hradce přes Vídeň a Břeclav. Průvodčí z bezpečnostních důvodů zalarmovali hygieniky, protože cestující cizinci měli silný kašel. „Byli jsme informováni o výskytu cestujících s respiračními projevy. Proběhlo zjištění státní příslušnosti, kdy vyšlo najevo, že se nejedná o občany Itálie, na která jsou vztažena aktuální opatření ministerstva zdravotnictví,“ uvedl mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík. Všichni lidé následně mohli vlak opustit.

Zatím bez komplikací
Všichni z Čechů, u nichž testy prokázaly Covid-19, jsou v dobrém zdravotním stavu. Většina si nemoc dovezla jako »dárek« z pobytu v Itálii, jde o 24 osob. Pět dalších má vazbu na americký Boston. Bez vycestování se prozatím nakazili tři lidé, vždy došlo k přenosu v rámci rodinných příslušníků. Testováno bylo prozatím 787 osob.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

I o tohle nás připravil koronavirus: Orchideje kvetou bez diváků...
Stovky návštěvníků se těšily, že po pětileté pauze uvidí o víkendu ve sklenících brněnské botanické zahrady Mendelovy univerzity kvetoucí orchideje. Koronavirus však »řekl« STOP. Návštěva jarní výstavy byla zakázána. Důvodem jsou rizika spjatá s epidemií koronaviru. „Návštěvníci se na výstavě tísní na malém prostoru, často musí dlouho čekat ve frontě. Vzhledem k teplu a vlhku ve sklenících hrozilo zvýšené riziko šíření nemocí,“ vysvětlila nepopulární krok mluvčí univerzity Jiřina Studénková. Aha! se však do skleníku dostalo. Pořízené fotky dokumentují aktuální krásu mezinárodně ceněné sbírky rostlin. Květy orchidejí vydrží ve sklenících ještě několik příštích týdnů. Je tu tedy naděje, že by sbírka mohla být zpřístupněna.

Víte, že...
......sbírka orchidejí botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně byla založena v roce 1967? ...aktuálně je v Brně soustředěno čtyři tisíce tropických orchidejí?

„Jméno!“ poručil Babiš ministrovi Vojtěchovi:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
9. 3. 2020 • 22:30

Pro Česko je celý Schengen úplný propad, ne zisk!Hranice bych ihned vrátila a proti některým zemím vrátila i železnou oponu.Např. proti Francii a z druhé strany Ukrajiny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.