Mořeplavec Richard Konkolski: S touto lodí obeplul svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mořeplavec Richard Konkolski: S touto lodí obeplul svět!

Loď vznikala čtyři roky.
Loď vznikala čtyři roky. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Jako první Čechoslovák s touto lodí Richrad Konkolski (76) před skoro padesáti lety obeplul svět! Niké se u nás tehdy stala legendou. Teď je k vidění v Ostravě.

Loď stavěl Konkolski ve sklepě v paneláku v rodném Bohumíně. „Trvalo to čtyři roky, jen vybrat správné modřínové dřevo byl problém,“ vzpomíná slavný mořeplavec. Aby mohl na moře, musel se lodi vzdát ve prospěch tehdejších socialistických drátoven v Bohumíně. Kolem světa se Niké podívala v letech 1972-1975. „Skvělé časy, zážitky by vydaly na 11 filmů,“ směje se Konkolski. Ten je nadšený, že legendu konečně uvidí i jeho rodný kraj. Do Ostravy ji zapůjčil současný majitel, Národní technické muzeum.

Zničili ji na Jadranu
Po úspěchu s první plavbou začal Konkolski stavět větší a dokonalejší lodě. Na původní Niké se na dlouhá léta zapomnělo. Ležela ve skladu bohumínských drátoven, než se dostala do soukromých rukou. Jachtaři ji ale poškodili o útesy v Chorvatsku. Další roky ležela s obří dírou v boku ve stodole. Naštěstí se podařilo ji dostat do ČR a opravit.

Kde, kdy a za kolik?
KDE: Malý svět techniky, Dolní oblast Vítkovic, Ostrava
KDY: od 10. března do 31. října
ZA KOLIK: 160 Kč dospělí/120 Kč děti, studenti, senioři 60+



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.