Záhada čínských lékařů: Zhnědli po boji s koronavirem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záhada čínských lékařů: Zhnědli po boji s koronavirem

Kardiolog I Fan (42) se nakazil koronavirem.
Kardiolog I Fan (42) se nakazil koronavirem. (reprofoto/youtube)

Chirurgie má tu nádhernou vlastnost, že lidské tělo nejen léčí, ale z gruntu mění. V tom je její nebezpečí a krása. Tak pravil v seriálu Nemocnice na kraji města primář Sova. A nově by k tomu mohl dodat: „Mění ho i koronavirus, který dokáže z Číňana udělat černocha!“

Naštěstí tahle změna není provedena »nelítostně a jednou provždy«, jako tomu bylo ve špitále doktora Sovy. Ovšem jistou dvojici lékařů z čínského Wu-chanu i přesto šokovala! Oba totiž onemocněli chorobou Covid-19 a museli kvůli tomu být napojeni na mimotělní oběh. Jenže kvůli tomu jim ztmavla pleť a teď oba vypadají jako černoši! Jak lékař I Fan (42), tak ani jeho kolega Chu Wej-feng (42) nevěřili vlastním očím, když se poprvé prohlíželi v zrcadle. Ostatně nervózně přešlapovali i další doktoři, kteří jim tuhle »novinku« oznamovali. Vysvětlení neobvyklého ztmavnutí je však podle nich prosté: způsobila ho zřejmě hormonální nerovnováha poté, co jim koronavirus poškodil játra. Proto všichni doufají, že se zlepšením jater se lékařům vrátí i normální zbarvení kůže.

39 dní za něj dýchal přístroj
Kardiolog I Fan (42) už onemocnění překonal, 39 dní ale byl napojený na mimotělní oběh ECMO, který nahrazuje funkci srdce a plic. Teď už se prý normálně hýbe v posteli, chodit bez pomoci ale stále nezvládá. Boj s nemocí mu prý způsobil trauma: „Když jsem přišel k vědomí, zejména poté, co jsem se dozvěděl o svém stavu, cítil jsem strach a často jsem měl noční můry.“

Stále leží na JIP
Urolog Chu je upoután na lůžko už přes 100 dní. Na systém ECMO byl napojen od 7. února do 22. března a od 11. dubna je schopen mluvit. Nadále však zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho ošetřující lékař Li Šu-šeng tvrdí, že má obavy o jeho duševní zdraví.

Víte, že...
...Chu a I byli kolegové oftalmologa Li Wen-lianga (†33), kterého 7. února koronavirus zabil? Už loni v prosinci se přitom snažil před novou nemocí varovat, jenže policie ho obvinila ze šíření poplašných zpráv.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.