Historická záhada či dílo vtipálka? Kdo na zámku ukryl Rudé právo z roku 1951? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Historická záhada či dílo vtipálka? Kdo na zámku ukryl Rudé právo z roku 1951?

Zámek v Moravském Krumově prochází rekonstrukcí kvůli návratu Slovanské epopeje.
Zámek v Moravském Krumově prochází rekonstrukcí kvůli návratu Slovanské epopeje. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Archaia Brno)

Vzkaz budoucím generacím v podobě výtisku Rudého práva z roku 1951 s gratulací prezidentu Klementu Gottwaldovi k narozeninám. Takový nález pobavil archeology při průzkumu Rytířského sálu na zámku v Moravském Krumlově.

V prostorech, kde spočine část pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy, otevřeli zazděný výklenek a nestačili se divit. Nejprve našli rakouské noviny z poloviny 19. století a útržky dopisu psaného v angličtině a francouzštině. „Vypadá to, že šlo o domácí úkoly ratolestí tehdejších majitelů panství. Obsahovaly totiž gramatické chyby,“ pousmál se archeolog Miroslav Dejmal z brněnského ústavu Archaia. Poselství z éry mocnářství podle něj uschovali dělníci při stavebních úpravách, kdy se bourala přístavba sálu. Výtisk komunistické »hlásné trouby« ale s poselstvím z 19. století neladí. „Je to docela záhada, kolem roku 1950 v této části zámku oficiálně žádné úpravy neprobíhaly,“ přemítá archeolog. Zda šlo o čin zapáleného straníka či vtipálka, tak zůstane nejspíš navždy zahaleno tajemstvím.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.