V Telči na náměstí mají unikátní váhu: Zvážil se tu i prezident Hácha (†72)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Telči na náměstí mají unikátní váhu: Zvážil se tu i prezident Hácha (†72)!

Na náměstí přežila všechny režimy.
Na náměstí přežila všechny režimy. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Stará osobní váha, která stojí na historickém náměstí v Telči, je svým způsobem zřejmě rekordmanka. V jednom kuse, bez přerušení, tady je už od první republiky. A zvážil se na ní i protektorátní prezident Emil Hácha (†72).

Není sice znám přesně rok, kdy se tady ocitla, ale přežila předválečné Československo, válku, komunisty, sametovou revoluci a stojí tady dodnes. Stojí v podloubí jednoho z městských domů. Léta stále fungovala, teď je však rozbitá.

Hledán četníky

Prezident Emil Hácha do Telče zavítal na dovolenou se svou dcerou v srpnu 1938. „Vyšel si odtud na houby k rybníku Pařezák, ale přišla zpráva, že se má vrátit ihned do Prahy,“ řekl Aha! telčský badatel a bývalý městský tajemník Oldřich Zadražil (77). Mobily tehdy neexistovaly, a tak Emila Háchu v okolních lesích hledali četníci nejen z Telče, ale i z Dačic.

Půjde do opravy

„Ta váha od mého dětství patřila k telečskému náměstí,“ říká Oldřich Zadražil. Za jeho působení na radnici dostala po roce 1989 nový kabát. „Nechal jsem ji odborně natřít. Teď váhu spravuje místní Svaz tělesně postižených,“ uvádí Oldřich Zadražil. V minulosti telečská osobní váha poskytla zájemcům údaje o jejich hmotnosti za 20 haléřů. V současnosti za pouhou korunu. Někdo do ní ale před časem násilím nacpal minci jiné hodnoty, ta se vzpříčila, a tak váha nyní čeká na opravu.

Zemřel ve vězení

Emil Dominik Josef Hácha byl český právník a politik. Během let 1925 – 1938 působil jako předseda Nejvyššího správního soudu. V listopadu 1938 byl zvolen prezidentem pomnichovské Česko-Slovenské republiky. Po rozbití zbytku Československa a vytvoření protektorátu Čechy a Morava nacistickým Německem ke dni 15. března 1939 byl učiněn protektorátním státním prezidentem a zůstal jím až do zániku protektorátu v květnu 1945. Hácha byl 13. května 1945 zatčen za kolaboraci na lánském zámku a dopraven do vězeňské nemocnice na Pankráci. Tady Hácha 27. června 1945 zemřel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.