Překvapení v Blatnici: Gottwaldův přízrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Překvapení v Blatnici: Gottwaldův přízrak!

Klement Gottwald v dokumentu Rudí prezidenti.
Klement Gottwald v dokumentu Rudí prezidenti. (Marek Pátek, ČT, ara)

Šokující fakt objevili na radnici v Blatnici pod svatým Antonínkem. Při přefocování obecní kroniky zjistili, že je dodnes čestným občanem vesnice bývalý československý prezident Klement Gottwald (†56).

Dne 23. listopadu byl pres. republiky s. Klement Gottwald jmenován čestným občanem Blatnice a zaslána mu blahopřejná adresa s mnoha podpisy místních občanů,“ napsala krasopisně na 43. list obecní kroniky v roce 1949 tehdejší obecní písařka.

Nevěděli to

„Dodnes jsme o tom neměli tušení,“ svěřil se místostarosta Antonín Hanák (42, STAN). Hned po nečekaném zjištění navrhl zastupitelstvu vesnice s vyhlášeným poutním kostelem, aby krvavého prezidenta občanství bez okolků zbavili.

Budou hlasovat

Gottwald, který ve vsi nikdy jako prezident nebyl, dnešní Blatničany nemile překvapil. „Je neobhajitelné mít takového člověka mezi čestnými občany obce, po boku astronoma Jiřího Grygara, například,“ řekl místostarosta. O zrušení občanství se bude hlasovat 25. března.

Nastolil moc komunistů

Gottwald byl zvolen československým prezidentem 14. června 1948. Za jeho vlády v ČSSR fakticky vládli sovětští poradci a jedinou oficiální moc měla komunistická strana. Bylo vyneseno přes 230 rozsudků smrti, mnozí političtí oponenti byli odsouzeni na doživotí nebo k mnohaletým trestům. Alkoholik a syfilitik Gottwald zemřel 14. března 1953, tři dny po návratu z pohřbu sovětského prezidenta J. V. Stalina (†74).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.