Roudnický špitál zachránili Vietnamci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Roudnický špitál zachránili Vietnamci

Internista Lam Le Dong přebírá roušky od zástupkyně vietnamské komunity.
Internista Lam Le Dong přebírá roušky od zástupkyně vietnamské komunity. (Foto Podřipská nemocnice s poliklinikou, Lam Le Dong, Martin Bognár)

Zatímco většina nemocnic už dostala slíbené ochranné pomůcky, soukromé nemocnice jsou na tom podstatně hůř. Například Podřipská nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem si zatím musela roušky, obleky i dezinfekci obstarávat z velké části sama. Výrazně jí pomohlo, že zaměstnává vietnamského lékaře.

Počátky koronavirové krize byly těžké pro každou nemocnici v republice. Chybějící ochranné pomůcky přicházely s velikým zpožděním. Postupně se ale daří situaci uklidnit. Na soukromé nemocnice se ale trochu zapomnělo. „Chybí stále ochranné pomůcky a většinu toho, co máme, je buď darem od občanů Roudnice a okolí, nebo vyráběna zaměstnanci na koleně,“ popsal lékař Martin Bognár z oddělení následné a rehabilitační péče. Veliký dík pak vyjádřil kolegovi z interny, lékaři Lam Le Dongovi z Vietnamu.

„Díky němu jsme získali od vietnamské komunity nejen veliké množství roušek, ale například i velmi potřebnou dezinfekci,“ doplnil Bognár. Podle Le Donga je pomoc Vietnamců samozřejmostí. „Pokud můžeme pomoct druhému, pomůžeme. Navíc roušky se ve Vietnamu nosí běžně kvůli prachu, máme s nimi zkušenost a můžeme ji předat takto dál,“ vysvětlil internista.

Blýská se na lepší časy
Nedostatek ochranných pomůcek ovlivnil provoz v nemocnici. Některé starší pacienty s chronickými potížemi muselo například oddělení následné a rehabilitační péče odmítat. Teď už se ale vše vrací pomalu k normálu. „Už spolupracujeme jak s Ústeckým krajem, tak s ministerstvem zdravotnictví. Máme už i triážní stan, abychom minimalizovali průnik infekce do prostor nemocnice,“ popsal současný stav jednatel roudnické nemocnice David Soukup.

Pomáhají i jinde
Vietnamská komunita z okolí lékaře Lam Le Donga dodala 8000 roušek nejen do Podřipské nemocnice, ale také pražské Nemocnice Na Bulovce a Na Homolce.

Bolek Polívka apeluje na dodržování opatření proti koronaviru:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.