Z čeho by se mohla vybudovat základna na Měsíci? Beton z moči astronautů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Z čeho by se mohla vybudovat základna na Měsíci? Beton z moči astronautů!

Takto by mohla vypadat základna z měsíční horniny.
Takto by mohla vypadat základna z měsíční horniny. (Foto ESA, Elsevier)

Moč by mohla být skvělou surovinou pro vesmírné zedníky. Je snadno dostupná a beton s touto přísadou by se dobře tvaroval.

„Při vývoji materiálů pro stavby na Měsíci je klíčové minimalizovat hmotnost všeho, co se musí přivézt ze Země,“ vysvětluje studie sponzorovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a dodává: „Všechny ingredience by potenciálně šlo najít na povrchu.“ Základem betonu (totiž speciální geopolymerní směsi) bude regolit, sypká hornina pokrývající celý měsíční povrch. A pak beton potřebuje vodu. Použít by šla právě moč, ale nejen kvůli vodě. Urea čili močovina, hlavní organická sloučenina v moči, by zlepšila tvarovatelnost lunárního betonu před ztvrdnutím.

Vmíchání močoviny do směsi snižuje potřebné množství vody – a funguje lépe než běžné plastifikátory na bázi naftalenu či polykarboxylátů. Ze směsi pak 3D tiskárna vytvoří potřebné tvary. Čerstvě namíchaný vzorek s obsahem močoviny šlo lehce tvarovat a po vyschnutí se nezdeformoval ani po zatížení desetinásobnou vahou. „Myšlenka je taková, že moč by šla využít prakticky v nezměněné formě, jen s malou změnou obsahu vody. Bylo by to velmi praktické, a vyhnuli bychom se tak dalšímu komplikování sofistikovaných systémů recyklace vody ve vesmíru,“ vysvětlila spoluautorka studie Marlies Arnhofová. Zatím totiž astronauti svou moč zase pijí, po patřičném vyčištění.

Extrémní výkyvy

Vzorky byly testovány ve vakuu a při extrémních teplotách. Na Měsíci teplota může z –171 °C stoupnout až +114.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.