NASA vypsala soutěž pro vesmírné instalatéry: Navrhněte měsíční záchod | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

NASA vypsala soutěž pro vesmírné instalatéry: Navrhněte měsíční záchod

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Flickr Project Apollo Archive)

Vyvíjet rakety a vesmírné lodě je fascinující řemeslo, ale k dobývání vesmíru patří i méně »sexy« zařízení. Agentura NASA vypsala soutěž pro koumáky z řad veřejnosti: má odměnu 35 tisíc dolarů (835 tisíc Kč) pro nejlepší toalety pro měsíční misi Artemis.

Už roku 2024 má na Měsíci přistát první žena (s mužským kolegou). A budou potřebovat pořádný záchod, neboť tam stráví týden; následující mise ještě déle. NASA má i pro tuto situaci vlastní experty, ale občas vypíše veřejnou výzvu, jestli někdo přece jen nepřijde s lepším nápadem.

Měsíčky na Měsíci

Záchod musí vyhovovat řadě účelů, jelikož mise potrvají i řadu měsíců. Musí fungovat ve stavu beztíže i v měsíční gravitaci (šestina té zemské). Kromě moči a výkalů (včetně průjmu) má počítat i s menstruací astronautek.

„Ač budou hlavní metodou zachytávání zvratků klasické pytlíky, bonusové body dostanou návrhy, které umožní astronautům dávit, aniž by museli strkat hlavu do mísy,“ dodává zadání soutěže. I další kritéria jsou docela přísná. Toaleta nesmí vážit přes 15 kilo, odebírat víc než 70 wattů elektřiny, hlučet víc než 60 decibelů ani zapáchat. Musí také jít snadno čistit a ani v případě nehody nesmí »žumpa« kontaminovat vesmírnou loď.

Velký záchodový třesk

Soutěž je jako dělaná pro Howarda Wolowitze (Simon Helberg) ze seriálu Teorie vesmírného třesku. „Vytvořil jsem systém pro odvod odpadu ve stavu beztíže pro NASA,“ kasá se před milionářkou. „Takže jste vesmírný instalatér,“ setře ho. Později musí Howard letět přímo na Mezinárodní vesmírnou stanici svůj kosmický záchod opravit.

Pytlíky a vysavač

Na prvních letech měli kosmonauti pleny. Neil Armstrong a další dobyvatelé Měsíce v misích Apollo si museli vystačit s pytlíky: močili s nástavcem připomínajícím kondom, pro velkou potřebu si pytlík přilepili na zadek. Záchod na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je v podstatě vysavač, neboť tam nepomáhá gravitace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.