Vyzkoušejte silvestrovské chuťovky: S plným bříškem se slaví líp | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vyzkoušejte silvestrovské chuťovky: S plným bříškem se slaví líp

Silvestrovské tyčinky
Silvestrovské tyčinky (Foto Akademie kvality, Rio Mare, scom)

Největší oslava roku je tu! Bujarý večírek se nejlépe zvládá s dobrým jídlem, protože pít alkohol na prázdný žaludek se může druhý den opravdu vymstít. Aha! vám přináší tipy na dobroty, které se hodí na silvestrovský stůl.

Silvestrovské tyčinky se sýrovým dipem

Potřebujete – na tyčinky: 350 g hladké mouky, 150 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, ½ lžičky cukru, 8 g droždí; na sýrový dip: 100 g zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 60 g nastrouhaného modrého sýra, 1 lžička citronové kůry, sůl a pepř.

Postup: V míse smíchejte mouku se solí. Do středu mouky udělejte důlek a do něj vlijte vodu a olej. Přidejte nadrolené droždí a cukr a nechte pár minut odstát a poté vypracujte pružné těsto. Z těsta vytvarujte tenké tyčinky a ty skládejte s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Tyčinky pečte dozlatova na 200 °C asi 15 min. Na sýrový dip smíchejte všechny ingredience a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s hotovými tyčinkami.

Cibulové kroužky s křenovou omáčkou

Potřebujete – na kroužky: 3 cibule, 100 g hladké mouky, 4 g droždí, 175 ml vody, ½ lžičky mletého fenyklu, krupicový cukr; na omáčku: 4 lžíce majonézy, 8 lžic zakysané smetany, 4 lžíce strouhaného křenu, sůl a pepř.

Postup: Do vlažné vody rozmačkejte droždí, přidejte špetku cukru a vmíchejte mouku s mletým fenyklem. Nechte odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájejte cibuli na centimetrové plátky a rozeberte ji na jednotlivé kroužky. Cibulové kroužky poprašte hladkou moukou a obalte v těstíčku, které jste předtím promíchali. Kroužky smažte v oleji při 180 °C dozlatova a nechte okapat na papírovém ubrousku. Křenovou omáčku vytvořte smícháním všech ingrediencí a dochuťte solí a pepřem.

Šunková pomazánka

Potřebujete: 300 g šunky nejvyšší jakosti, 250 g tradičního pomazánkového, 100 g změklého másla, sůl a pepř, čerstvá řeřicha nebo klíčky červené řepy na ozdobu.

Postup: Šunku pokrájejte na menší kusy a poté ji rozmixujte najemno. Máslo vyšlehejte do pěny a poté do něj vetřete pomazánkové máslo. Vmíchejte rozmixovanou šunku a vše dochuťte solí a pepřem. Podávejte na čerstvém chlebu a ozdobte řeřichou a klíčky.

Kanapky s lososovým krémem a pomerančem

Ingredience: 1 balení lososového krému (paté), 1 bageta, 1 pomeranč, 1 šalotku, snítka kopru, 20 g extra panenského olivového oleje, sůl a pepř.

Postup: Bagetu nakrájejte na krajíčky a zprudka nasucho opečte. Šalotku nakrájejte na tenká kolečka; kůru z pomeranče nastrouhejte, pomeranč oloupejte a rozkrájejte pomerančovou dužinu. V míse smíchejte dužinu z pomeranče, šalotku a pomerančovou kůru, dochuťte olejem, špetkou soli a řádnou porcí pepře. Na každý krajíček opečené bagety dejte trošku směsi, každou kanapku pak ozdobte kopečkem lososového paté, na který položte kousek snítky kopru.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.