Připravte se na Silvestra: Tajemství dokonalých chlebíčků!
Jsou ryze českým vynálezem, s radostí se do nich zakousnou malí i velcí a nechybí na žádné oslavě. A určitě by měly mít své místo na silvestrovské tabuli! Řeč je o obložených chlebíčcích. Jak z nich udělat luxusní záležitost? To vám prozradí královna českých chlebíčků Jindřiška Šindelářová.
✔ Veka je základ
Základem dokonalého chlebíčku je podle Jindřišky Šindelářové z Libeřských lahůdek veka. Ta musí být křupavá a těsto měkké. „Proto je lepší ji koupit v pekárně než balenou v obchodě. My veku krájíme našikmo,“ radí žena, která založila svůj podnik před 30 lety.
✔ Malé kousky v salátu
A stejně důležitou roli hraje na chlebíčku bramborový salát. Chlebíček je totiž tak dobrý, jak je dobrý salát (případně pomazánka). Brambory do salátu vařte ve slupce a ještě horké je loupejte. „Doporučuji mít brambory a zeleninu nakrajené na menší kousky. Salát, ve kterém budou velké kousky brambor, nebude na chlebíčku držet a nebude se dobře konzumovat,“ radí. A rozhodně používejte jen kvalitní majonézu.
✔ Strouhané vejce dodá šmrnc
Zapomínat byste neměli ani na poměr surovin. „K salámu vždy patří kyselá okurka, jako ozdobu pak doporučujeme použít třeba kadeřavý salát biondo, který vypadá velmi efektně a zároveň chlebíčku dodá šťavnatost. U klasického chlebíčku se šunkou pak nezapomeňte na vejce vařené natvrdo, to přelijte majonézou a můžete na něj ještě nastrouhat vejce nebo třeba tvrdý sýr. Pak bude váš chlebíček dokonalý,“ dodává královna českých chlebíčků.
✔ Místo nože vidlička
Chlebíček nemažte nožem, ale strukturu tvořte vidličkou. Nejenže to vypadá hezky, ale je to i praktické. Ozdoba (listový salát, rajče, šunka apod.) z takto namazaného chlebíčku padá méně.