Připravte se na Silvestra: Tajemství dokonalých chlebíčků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Připravte se na Silvestra: Tajemství dokonalých chlebíčků!

Recepty na chlebíčky jako od mistra studené kuchyně.
Recepty na chlebíčky jako od mistra studené kuchyně. (scom)

Jsou ryze českým vynálezem, s radostí se do nich zakousnou malí i velcí a nechybí na žádné oslavě. A určitě by měly mít své místo na silvestrovské tabuli! Řeč je o obložených chlebíčcích. Jak z nich udělat luxusní záležitost? To vám prozradí královna českých chlebíčků Jindřiška Šindelářová.

✔ Veka je základ

Základem dokonalého chlebíčku je podle Jindřišky Šindelářové z Libeřských lahůdek veka. Ta musí být křupavá a těsto měkké. „Proto je lepší ji koupit v pekárně než balenou v obchodě. My veku krájíme našikmo,“ radí žena, která založila svůj podnik před 30 lety.

✔ Malé kousky v salátu

A stejně důležitou roli hraje na chlebíčku bramborový salát. Chlebíček je totiž tak dobrý, jak je dobrý salát (případně pomazánka). Brambory do salátu vařte ve slupce a ještě horké je loupejte. „Doporučuji mít brambory a zeleninu nakrajené na menší kousky. Salát, ve kterém budou velké kousky brambor, nebude na chlebíčku držet a nebude se dobře konzumovat,“ radí. A rozhodně používejte jen kvalitní majonézu.

✔ Strouhané vejce dodá šmrnc

Zapomínat byste neměli ani na poměr surovin. „K salámu vždy patří kyselá okurka, jako ozdobu pak doporučujeme použít třeba kadeřavý salát biondo, který vypadá velmi efektně a zároveň chlebíčku dodá šťavnatost. U klasického chlebíčku se šunkou pak nezapomeňte na vejce vařené natvrdo, to přelijte majonézou a můžete na něj ještě nastrouhat vejce nebo třeba tvrdý sýr. Pak bude váš chlebíček dokonalý,“ dodává královna českých chlebíčků.

✔ Místo nože vidlička

Chlebíček nemažte nožem, ale strukturu tvořte vidličkou. Nejenže to vypadá hezky, ale je to i praktické. Ozdoba (listový salát, rajče, šunka apod.) z takto namazaného chlebíčku padá méně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.