Jednoduché pochoutky na silvestrovský stůl
Jednoduché recepty jsou ty nejoblíbenější. Po vánočním shonu se obvykle nikomu nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni a není to ani nezbytné. Stačí pár ingrediencí a dokonalá pochoutka je na světě.
Cizrnová se sušenými rajčaty
Potřebujete: ✔ 1 plechovku sterilované cizrny ✔ 4 sušená rajčata naložená v oleji ✔ 100 g žervé ✔ 20 g nastrouhaného parmazánu ✔ 1 lžičku plnotučné hořčice (podle chuti) ✔ 1 – 2 jarní cibulky (případně 1 šalotku) ✔ 1 – 2 lžičky extra panenského olivového oleje ✔ sůl a pepř.
Postup: Propláchněte sterilovanou cizrnu a vsypejte ji do mísy. Přidejte na malé kousky nakrájená rajčátka a žervé, rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte nastrouhaný parmazán, hořčici a nasekanou jarní cibulku a česnek. Pomazánku můžete dochutit olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte na pečivu, případně ozdobte čerstvou petrželkou.
Pikantní s klobásou
Potřebujete: ✔ 1 ks maďarské klobásy ✔ 50 g másla ✔ 100 g taveného sýra ✔ 1 lžičku hořčice ✔ sůl ✔ pepř mletý.
Postup: Polovinu klobásy umelte na masovém mlýnku. Máslo vyšlehejte se sýrem a hořčicí a s mletou klobáskou. Ochuťte pepřem, podle potřeby osolte. Ozdobně nastříkejte na trojúhelníčky chleba nebo toastu a ozdobte kolečkem okurky, klobásy a rajčete.
Hermelínová
Potřebujete: ✔ 1 hermelín ✔ 2 vejce uvařená natvrdo ✔ 200 g měkkého salámu ✔ 1 větší nastrouhanou cibuli ✔ nať z jarní cibulky ✔ 1 zakysanou smetanu ✔ 5 lžic majonézy ✔ 1 lžičku dijonské hořčice ✔ sůl a pepř podle chuti.
Postup: Všechny suroviny (hermelín, vejce, salám a cibuli) nahrubo nastrouhejte. Cibulku nasekejte. Vše osolte, opepřete, smíchejte se zakysanou smetanou a majonézou. Přidejte dijonskou hořčici. Potom promíchejte a nechte dvě hodiny uležet. Podávejte na toastovém tmavém chlebu nebo na nakrájených bagetách.
Dopřejte si kvalitu
Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte stolovníky, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami. Protože se jedná o pokrmy velice jednoduché, je třeba, aby byly použité ingredience kvalitní. Nepodceňujte pečivo. Pokud nebude čerstvé a chutné, zkazí i výtečnou pomazánku.