Vánoční a silvestrovské oslavy? Lékaři varují: Problém pro sváteční pijáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vánoční a silvestrovské oslavy? Lékaři varují: Problém pro sváteční pijáky

Silvestrovské veselí může skončit pořádným bolehlavem.
Silvestrovské veselí může skončit pořádným bolehlavem. (iStock)

Celý rok k alkoholu téměř nečichnete, občas si dáte jedno dvě piva nebo sklenici vína. Ovšem v prosinci své návyky naprosto změníte. Je čas firemních večírků, návštěv příbuzných o svátcích a nakonec silvestrovská párty.

Především silvestr si bez alkoholu skoro nikdo neumí představit. A tak i tzv. sváteční konzumenti se do pití více »opřou«. A ani netuší, jaká nebezpečí jim hrozí.

Co je nárazové pití?

Pokud téměř abstinující člověk překročí, při jedné příležitosti množství 36 – 40 g čistého alkoholu. (Sklenka vína, velké pivo či panák obsahují přibližně 16 – 18 g čistého alkoholu). Hrozí jim akutní otrava a také úrazy a zranění, které si člověk nezvyklý pít může po konzumaci snáze způsobit.

Další problém je ten, že pod vlivem alkoholu se změní i psychika. Poté může být podnapilý agresivní a vyvolávat konflikt nebo plačtivý či depresivní. V nejhorším případě bez rozmyslu sedne za volant a může způsobit dopravní nehodu. Na Silvestra a na Nový rok o ně není nouze a následky jsou i fatální.

Steatóza neboli ztukovatění jater

„Tato nejčastější nemoc způsobená alkoholem se může rozvinout již po 3 až 7 dnech intenzivní konzumace,“ upozorňuje MUDr. Niedobová. Po několika letech pití ale může dojít k závažnějšímu poškození, jako jsou alkoholová hepatitida či cirhóza.

Alkohol je metla lidstva

● Alkohol se podílí na riziku vzniku až 200 typů onemocnění a je nejčastější příčinou jaterních chorob.

● Alkohol poškozuje endokrinní systém, alkoholici jsou tak náchylnější k onemocnění cukrovkou.

● U alkoholiků se častěji vyskytují onkologická onemocnění, jako je karcinom jater, žaludku, jícnu, tenkého střeva nebo konečníku.

Víte, že...

...steatózu jater je možné při několikatýdenní alkoholové abstinenci zvrátit i pomocí některých volně prodejných léků?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.