Silvestrovské tradice z celého světa: Jak si zajistit šťastný rok?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Silvestrovské tradice z celého světa: Jak si zajistit šťastný rok?!

Řecko
Řecko (Foto scom, ara)

Nový rok sice ve většině zemí začíná ve chvíli, kdy hodiny odbíjejí půlnoc z 31. prosince na 1. ledna, ale oslavy, kterými se nový rok v různých koutech světa zahajuje, jsou velmi rozdílné a někdy dost exotické.

Hrozny pro štěstí

Ve Španělsku místní obyvatelé sní úderem půlnoci přesně 12 kuliček z hroznů, aby uctili tradici, která vznikla na konci 19. století. Španělé snědí jednu kuličku hroznového vína za každý úder na hodinách v naději, že jim to v novém roce přinese štěstí a prosperitu.

První přes práh

Ve Skotsku je den před 1. lednem tak důležitý, že pro něj dokonce existuje oficiální název: Hogmanay. V tento den Skotové dodržují mnoho tradic, ale jednou z jejich nejznámějších je first footing. Podle skotské víry by první člověk, který na Nový rok po půlnoci překročí práh vašeho domu, měl být tmavovlasý muž, pokud chcete mít v nadcházejícím roce štěstí. Tito muži tradičně přicházejí s dary v podobě uhlí, soli, chleba a whisky.

Bílé květy v oceánu

Pokud se náhodou ocitnete na Silvestra v Brazílii, nebuďte překvapeni, že hladina oceánu je poseta bílými květy a svíčkami. V této jihoamerické zemi je běžné, že se občané na Silvestra vydávají na pobřeží, aby obětovali Yemoji, hlavnímu vodnímu božstvu, které údajně ovládá moře, a vyžádali si od ní požehnání pro nadcházející rok.

Červené spodní prádlo

Italové mají tradici nosit červené spodní prádlo při příchodu nového roku. V italské kultuře je červená barva spojována s plodností, a tak ji lidé nosí pod oblečením v naději, že jim v nadcházejícím roce pomůže počít dítě.

Zavěšená cibule

Ne, tato silvestrovská tradice nemá nic společného s upíry. Řekové spíše věří, že cibule je symbolem znovuzrození, a tak si tuto štiplavou zeleninu věší na dveře, aby podpořili růst po celý nový rok.

Chille – mše na hřbitově

V Chile se silvestrovské mše nekonají v kostele, ale na hřbitovech. Tato změna prostředí umožňuje lidem posedět se svými zesnulými rodinnými příslušníky a zapojit je do silvestrovských oslav.

Novoroční soba nudle

V japonské kultuře je zvykem přivítat nový rok miskou nudlí soba v rituálu známém jako tošikaši soba neboli nudle na přelomu roku. Ačkoli si nikdo není zcela jistý, odkud se soba tošiikoshi vzala, předpokládá se, že její tenký tvar a délka mají znamenat dlouhý a zdravý život.

Rozbité talíře

V Dánsku se lidé pyšní počtem rozbitých talířů před dveřmi na konci silvestrovské noci. Je dánskou tradicí házet na Silvestra porcelán před dveře svých přátel a sousedů – říká se, že je to prostředek, jak zanechat před začátkem nového roku veškerou agresi a zlou vůli a také, že čím větší hromadu rozbitého nádobí máte, tím více štěstí vás čeká v nadcházejícím roce.

Chleba pro štěstí

Když lidé v Arménii pečou na Nový rok chleba, přidávají do těsta zvláštní přísadu: štěstí. Do těsta samozřejmě nepřidávají přísadu zvanou štěstí doslova, ale je tradicí, že se do každé várky chleba upečené v poslední den roku vmísí metaforické přání všeho dobrého.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.