Tragický novoroční požár pavilonu opic: Lampion smrti poslaly tři ženy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragický novoroční požár pavilonu opic: Lampion smrti poslaly tři ženy

Pieta za zvířecí oběti požáru
Pieta za zvířecí oběti požáru (Reuters)

Zoo v Krefeldu na západě Německa je malá, ale o to populárnější, přičemž jednoznačně nejoblíbenějším pavilonem je ten s opicemi. Tedy byl. O silvestrovské noci totiž shořel, v plamenech zahynulo přes 30 zvířat. Policie potvrdila, že katastrofu způsobil jeden jediný lampion štěstí a oznámila, že už má viníky.

Šimpanz Charly (†46). Samice orangutana Lea (†26). Její mláďata Suria (†3), Changi (†9) a Sungai (†15). Několik kosmanů, chvastoňů a dalších menších opic. Desítka kaloňů... A hlavně dvě kriticky ohrožené gorily nížinné včetně mimořádně populárního samce Massy (†48), nejstarší evropské v zajetí chované gorily nížinné. Nikoho z nich se hasičům z rychle se šířících plamenů nepodařilo zachránit, z lidoopů v pavilonu jako zázrakem přežili jen šimpanzi Bally a Limba.

Matka s dcerami

Policie narychlo zřídila speciální tým, který záhy nahlásil první výsledky vyšetřování. Potvrdilo se, že pavilon z roku 1975 vzplál poté, co na jeho střechu přistál tzv. lampion štěstí, papírová lucerna s hořící svíčkou. Byť jsou v Německu s výjimkou jedné spolkové země zakázány, podle policistů jich v oblasti kolem zoo na silvestra létaly desítky. „Na naší výzvu se se přihlásilo asi 70 lidí, kteří je pouštěli,“ uvedla policie s tím, že v okolí pavilonu jich spadlo hned pět.  Oheň ale způsobil ten, který vypustila nejmenovaná matka (60) se dvěma dospělými dcerami. „Prokázalo to porovnání jejich rukopisu s nápisem na lampionu,“ sdělili vyšetřovatelé s tím, že pachatelkám nyní hrozí obvinění z požáru z nedbalosti, případně i ze žhářství. V takovém případě by mohly ve vězení strávit až pět let. Pro úplnost: Vypouštění lampionů štěstí je v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Krefeld leží, zakázáno už od roku 2009.

Oplakávají oběti

Obyvatele Krefeldu tragédie zasáhla, ke vstupu do zoo, která včera zůstala zavřená, přinášejí květiny, svíčky a plyšová zvířátka s ručně psanými vzkazy. „Zemřeli kvůli vašim silvestrovským radovánkám,“ stojí na jednom z nich.

Boma (†46) a Massa (†48) a mimochodem prarodiče pražského samce Richarda. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.