(Ne)šťastný nový rok: Tragédie spojené s oslavami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

(Ne)šťastný nový rok: Tragédie spojené s oslavami

Rudá záře nad Mallacootou: turisté museli utéct na pláž.
Rudá záře nad Mallacootou: turisté museli utéct na pláž. (Foto Reuters)

Jihovýchod Austrálie vítá nový rok ve strachu. V divočině zuří víc než stovka požárů a i lidi v desítky kilometrů vzdálených městech sužuje úmorné vedro, sucho a nebezpečný kouř.

Meteorologům v hlavním městě Canbeře dokonce nestačila stupnice, tolik jemných částic v ovzduší tam ještě nikdy nezaznamenali. Úřady obyvatele nabádají, ať zůstanou doma. „Teď rozhodně nezačínejte s novoročním předsevzetím ráno běhat,“ apeluje hlavní hygienik Paul Dugdale. Na rozdíl od Canberry si v Sydney schválili výjimku z přísného zákazu ohňů a velkolepý ohňostroj na Silvestra přece jen odpálili. Pohádkové výjevy nad slavnou operou však letos dramaticky kontrastují s fotkami, které přicházejí z oblastí postižených požáry. V letovisku Mallacoota napřed nebe od kouře zčernalo, načež se vybarvilo do pekelné oranžové a rudé. Čtyři tisíce turistů strávily silvestrovskou noc na tamní pláži, do písečných dun či na loďky uprchli před blížícím se požárem! Toto australské léto, s rekordními teplotami hodně přes 40 °C, napočítali už přinejmenším 17 obětí požárů. Jsou mezi nimi i tři hasiči: na dva spadl před Vánoci strom, náklaďák třetího pak převrátilo neuvěřitelné ohnivé tornádo.

Tragédie v německé ZOO: Uhořely jim všechny opice

Na Západě Německa v zoologické zahradě Krefeld o silvestrovskou noc do základů shořel pavilon lidoopů. „Naplnily se naše nejhorší obavy, “ uvedla zoo, která přišla o třicítku zvířat. Napřed to vypadalo, že v pavilonu nepřežilo žádné, než přišla aspoň jedna pozitivnější zpráva: „Jako zázrakem přežili šimpanzi Bally a Limbo, vyvázli s lehkými zraněními.“ Prozatím je umístili do kotců v pavilonu goril. V pavilonu z roku 1975 žili orangutani, šimpanzi a kosmanovití i různé druhy ptáků. Příčina požáru zatím není jistá, podezření ale padá na čínské lampiony štěstí – v podstatě létající svíčky, které už jsou v Německu zakázané. Podobný dopadl i do slonince v pražské zoo. „Stačilo pět metrů a dopadl na hromadu suchého okusu,“ děsí se ošetřovatel slonů Martin Kristen.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.