Hvězdné úkazy 2020! Betlémská hvězda, Venuše, zatmění měsíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Hvězdné úkazy 2020! Betlémská hvězda, Venuše, zatmění měsíce

Pohled nad jev z Malediv, v červenci zažijeme něco podobného i v Česku.
Pohled nad jev z Malediv, v červenci zažijeme něco podobného i v Česku. (Foto Petr Horálek, Miloslav Druckmüller Astro.cz, ESO)

Těšme se! Letos se budou na obloze dít pohádkové divy. Zastavte se proto, zakloňte hlavu a kochejte se nebeským divadlem. Bude co obdivovat. Deník Aha! vybral společně s uznávaným českým fotografem a astronomem Petrem Horálkem (33) ty nejpozoruhodnější úkazy, které bychom si v roce 2020 neměli nechat ujít.

Letos na Vánoce poprvé od roku 1623 uvidíme na obzoru jev, který podle profesionálních astronomů vysvětluje tzv. Betlémskou hvězdu, zvěstující narození Ježíška. Podle vědců však nad betlémskými jesličkami neletěla kometa, jak se uvádí v biblických příbězích. Úkaz, který se třem poutníkům na obloze zjevil, byla podle všeho konjunkce Jupitera a Saturnu. 

Úkaz století

Konjunkcí se nazývá astronomický jev, při kterém se z našeho pohledu vesmírné objekty na obloze opticky nacházejí na stejném místě. „Bez přehánění se jedná o úkaz století. Velkou konjunkci Jupiteru se Saturnem spatří až další generace v roce 2080. Je symbolické, že se letos takového jevu dočkáme jen tři dny před Štědrým dnem,“ řekl Aha! Petr Horálek. 

Padající roje

S pozorováním noční oblohy můžete klidně začít rovnou. Meteorický roj Kvadrantidy dosáhne svého maxima v průběhu dnešní noci a z nebe tak zaprší až 80 »padajících hvězd« za hodinu. K podobným pohledům budeme mít další příležitost hned v dubnu při Lyridách nebo v létě během Perseid.

Tohle si nenechte ujít

● do 5. 1. Meteorický roj Kvadrantidy

● 10. 1. Polostínové zatmění Měsíce 

● 24. 3. Nejlepší pozorovatelnost Venuše

● 14. – 30. 3. Meteorický roj Lyridy

● 14. 6. Jupiter v opozici se Sluncem

● Červen – Červenec Noční svítící oblaka

● 18. 7. – 24. 8. Meteorický roj Perseidy

● 13. 10. Mars v opozici se Sluncem

● 4. 12. – 17. 12. Meteorický roj Geminidy

● 21. 12. Velká konjunkce Jupiteru a Saturnu

Krásně viditelná Venuše

K nevšední situaci se schýlí 24. března, kdy se nejjasnější planeta oblohy stane ještě jasnější. „Venuše se ocitne pod největší východním úhlem přes 46 stupňů daleko od Slunce. Právě v tomto období se na naší obloze nejvíce vyklání rovina průsečnice, a díky tomu se Venuše stane bezkonkurenčně nejlépe pozorovatelná až do roku 2028,“ vysvětluje Horálek. Jev ještě umocní možnost pozorovat slabou záři kolem průsečnice. 

S létem planetární obři

Začátek léta bude spojen s planetárními obry. 14. června bude Jupiter v opozici se Sluncem a díky tomu bude krásně vidět na noční obloze. 20. července pak bude dokonale pozorovatelný Saturn. 

Svítící oblaka

Dlouhé letní večery v období od června do července nabízejí jev známý jako noční svítící oblaka. K těm dochází celoročně a mají spojitost s kolísáním sluneční aktivity. + foto oblaka (popiska) Takhle »svítila« loni oblaka nad Sečskou přehradou.

Slzy svatého Vavřince

Meteorický roj Perseidy, tedy slzy svatého Vavřince, začíná sic již na konci července, svého maxima dosáhne ale až v noci na 12. srpna. „Ti, kterým vyhlížení meteorů nepostačí, si mohou přivstat na krásnou konjunkci Venuše s Měsícem 15. srpna ráno,“ láká Horálek na jev, při kterém obě vesmírná tělesa téměř splynou v jedno. + foto perseidy (popiska) Proud Perseidů ve slovenské obci Kolonica.

Víte, že...

...podle výpočtů německého vědce Johanna Keplera, který 17. prosince 1630 pozoroval jinou konjunkci Jupitera a Saturna, byla betlémskou hvězdou trojitá konjunkce Jupitera a Saturna v souhvězdí Ryb, která nastala v roce 7 př. n. l., a to koncem května, koncem září a navíc i počátkem prosince? Takový úkaz mohl být astrology své doby vykládán jako zrození židovského krále v Judei, protože Jupiter je planeta královská, Saturn symbolizoval Židy a souhvězdí Ryb symbolizovalo oblast dnešní Palestiny. 

Pro fajnšmekry...

21. června 2020 se schýlí k nadmíru mimořádné podívané. Bohužel nikoliv z našeho území. Ve velmi úzkém pásu nad centrální Afrikou, Arabským poloostrovem, Indií, Nepálem a Čínou se odehraje jedno z nejhlubších prstencových zatmění Slunce v tomto století. Pod nejhlubším si lze představit fakt, že Měsíc bude takřka stejně úhlově veliký jako Slunce a zatmění tak bude skoro úplné. Měsíc v maximální fázi ve středu pásu nad Nepálem/Tibetem zakryje 99,4 % slunečního disku a to mazaným fotografům umožní uskutečnit nezvyklé pokusy s možností zachytit četné Bailyho perly, ale i chromosféru či koronu, což je při jiných prstýncích kvůli oslnivé fotosféře prakticky nemožné. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.