Perseidy, krása přilítá z nebes: Kdy se na ně dívat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Perseidy, krása přilítá z nebes: Kdy se na ně dívat?

Takto zachytil loni 12. srpna meteorický roj nad Šumavou astronom Jiří Benda.
Takto zachytil loni 12. srpna meteorický roj nad Šumavou astronom Jiří Benda. (Foto Astro.cz – Petr Horálek, Jiří Benda, ara)

Pohlédněte vzhůru, noční obloha se opět blyští svými poklady! Každoroční meteorický roj Perseidy již září a prozařuje nebe nad celým Českem. Kde je nejlepší ho sledovat a proč se mu přezdívá slzy svatého Vavřince?

Perseidy jsou jedním z nejvýraznějších a nejznámějších každoročních meteorických rojů. „Začíná být aktivní již v druhé polovině července a meteory jsou poměrně rychlé a někdy i na pohled barevné. Během maxima, které nastává 12. srpna, prší až 100 meteorů za hodinu,“ vysvětluje astronom Petr Horálek.


Památka svatého
Roj byl poprvé popsán již v roce 258 v Římské říši a je spojený s umučením svatého Vavřince. „Legenda praví, že při pronásledování křesťanů neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým,“ připomíná Horálek. Několik dní po Vavřincově popravě, 10. srpna, z nebe padaly třpytivé »hvězdy« a od té doby je tak roj známý jako slzy svatého Vavřince.


Víte, že...
...mateřské těleso, ze kterého roj pochází, se k Zemi vrací jednou za 134 let? Znovu se přiblíží až v roce 2126.

Jak vznikají
Perseidy vznikají každoročně při průletu naší planety oblastí prachu z komety 109P Swift-Tuttle. Tento vesmírný prach (meteroid) padá do zemské atmosféry, kde vlivem tření shoří. Tomuto světelnému jevu říkáme meteor, pokud však dopadne až na zem, nazýváme ho meteorit.



Světelný smog
Největším nepřítelem astronomů je světelné znečistění produkované velkými městy, což znesnadňuje pozorování kosmických objektů. Nejlepší jsou proto tzv. oblasti tmavé oblohy, které máme v Česku tři – Jizerskou, Beskydskou a Manětínskou. O zařazení na seznam usiluje i oblast Podyjí.

Kde pozorovat
Pro pozorování je po setmění nejvhodnější vyvýšené místo s dobrým výhledem do všech světových stran. Ke sledování postačí oči, případně fotoaparát a obyčejný dalekohled.

Co obloha ještě přinese?
ORINOIDY
2. října – 7. listopadu (při maximu 21. října až 90 meteorů za hodinu Přechod Merkuru přes Slunce 11. listopadu
LEONIDY
11. – 20. listopadu (při maximu 18. listopadu až 15 meteorů za hodinu) KONJUNKCE JUPITERU A SATURNU (TZV. BETLÉMSKÁ DVOJHVĚZDA)
24. listopadu
GEMINIDY
4. – 17. prosince (při maximu 14. prosince až 120 meteorů za hodinu)


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.