Rádce Aha!: Jak poznat a léčit ječné zrno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha!: Jak poznat a léčit ječné zrno

Ječné zrno
Ječné zrno (iStock.com)

Ječné zrno (hordeolum) vzniká ucpáním povrchové mazové žlázky na okraji horního či dolního očního víčka. Ucpáním žlázky většinou dojde k hromadění mazu a rozšíření infekce. V místě pak vzniká nepříjemný a bolestivý zánět.

Záněty očního víčka se mohou opakovat a způsobit i vážné oční problémy, proto je třeba léčbu nepodceňovat a potíže konzultovat s lékařem.
Příčiny vzniku ječného zrna mohou být různé – ječné zrno se objevuje v souvislosti s různými onemocněními např. při cukrovce, s hormonálními změnami či sníženou imunitou. K jeho vzniku přispívá i zvýšená námaha očí, malá frekvence mrkání, zanedbání hygieny např. při manipulaci s kontaktními čočkami, ale i prach a znečištěné ovzduší.


Pozor! Je to nakažlivé!
Ječné zrno je infekční onemocnění, a je tedy nakažlivé. Postižený by měl dbát na důkladnou hygienu, často měnit ručníky, nikomu nepůjčovat potřeby osobní hygieny, dekorativní kosmetiku apod.


Příznaky a projevy
•    Prvotním příznakem bývá svědění oka, nepříjemný tlak a pocit cizího tělesa v oku.
•    Později se přidává bolest víčka, začervenání a otok.
•    Na vnějším víčku se utvoří zarudlá bulka či uzlík plný hnisu často se žlutou čepičkou.
•    Ječné zrno se může objevit i na vnitřní straně očního víčka a nemusí být na první pohled patrné.
•    Nemoc provází pocity nepohodlí a dojem zastřeného vidění.


Někdy pomůžou obklady
Ječné zrno velmi často samo »uzraje«, praskne a samo vymizí. Mnohdy pomáhají teplé obklady, které vedou ke spontánnímu vyprázdnění. Ječné zrno nikdy nevymačkávejte!


Kdy vyhledat lékaře
„Pokud problémy přetrvávají déle než 14 dní nebo zánět způsobí otok celého oka, navštivte lékaře. Léčba nebývá náročná, lékař většinou doporučí antibiotika či kortikoidy (kapky nebo mast),“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. Někdy je podle ní nutný malý chirurgický zákrok, který uvolní hnisavý obsah ječného zrna. „Zákrok se provádí v lokální anestezii,“ popisuje primářka. Současně lékař předepíše antibiotika (mast), jež zabrání dalšímu šíření infekce a napomáhá vyléčení zánětu. Pokud ječné zrno neléčíte, může přejít do chronické formy, kdy pod kůží víčka zůstává tvrdá nebolestivá bulka, tu je pak třeba odstranit chirurgicky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.