V bazénu mají ojedinělou nádheru: Tři krásky z Liberce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

V bazénu mají ojedinělou nádheru: Tři krásky z Liberce

Královská citlivka
Královská citlivka (Foto Aha! – Barbora Silná, Botanická zahrada Liberec)

Naprostý unikát! V bazénu botanické zahrady v Liberci kvetou současně tři největší leknínovité rostliny světa – viktorie královská, viktorie Cruzova a euryalie vzdorná.

„To nedokážou v žádné z evropských botanických zahrad!“ pochlubil se ředitel té liberecké Miloslav Studnička. Botanické skvosty, které mají svůj bazénový skleník, mohou návštěvníci vidět celý srpen a ještě i v září. Potíž s viktorií královskou je v tom, že se otevírá se stmíváním a s rozedněním se její květ znovu zavírá. Proto tu chystají několik nočních prohlídek.
Viktorii královskou lze v Evropě spatřit asi jen v pěti botanických zahradách. V Česku geneticky čistou viktorii královskou nemá podle Studničky žádná zahrada, ačkoli se jimi některé pyšní.



Královská citlivka
Viktorie královská je citlivá na teplotu vody v bazénu, která nesmí klesnout pod 27 stupňů Celsia.

Vydrží vše
Viktorie Cruzova je daleko odolnější rostlina, než její »královská« varianta. Je k vidění i v několika dalších českých botanických zahradách.

Mouka ze vzdoru
Euryalie vzdorná je nejdéle pěstovanou kulturní rostlinou na světě. Už 6000 let lidé z jejích škrobnatých semen dělají mouku. V Liberci letos její listy dosáhly rekordu 204 centimetrů.



Přečtěte si
Lubica258
11. 11. 2019 • 08:22

Lekníny jsou moc pěkné. My máme na zahradě zahradní jezírko s rybičkami a taky v něm máme lekníny. Letos jsem si před létem koupili bazén z http­s://ww­w.al­bixon­.cz/ba­zeny/ a tam už lekníny nemáme. Nedokážu si moc představit, že bych měl plavat a prodírat se přes lekníny .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.