Vzácnost z Venezuely v pražské botanické zahradě: Bromélie vykvetla poprvé v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vzácnost z Venezuely v pražské botanické zahradě: Bromélie vykvetla poprvé v Česku

Baňatý tvar představuje pro mravence skvělý úkryt.
Baňatý tvar představuje pro mravence skvělý úkryt. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Až dosud se to v Česku nepodařilo... Rostlina s komplikovaným jménem Brocchinia acuminata vykvetla ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v Praze-Troji. Přestože květenství není třeba v porovnání s orchideí »žádná sláva«, jde o vysoký stvol s titěrnými bílými kvítečky, odborníci mluví o raritě.   

Patří do rodu broméliovitých a domovinu má na stolových horách ve Venezuele. „Zcela jistě se jedná o první kvetení tohoto druhu v České republice, možná dokonce i v celoevropském měřítku,“ řekla Aha! mluvčí zahrady Klára Hrdá.
K vykvetení potřebovala chladné klima a dostatek prostoru, proto také kráska se třemi metry vysokým květenstvím roste v chlazené části skleníku.
Zvláštní symbiózu má bromélie s mravenci, těm dokonce přizpůsobila svůj tvar. Mezi baňatými listy »Ferdové« v přírodě bydlí. Rozhodně to však nemají zadarmo. Zásoby, které si dovnitř nanosí, »baští« i sama rostlina. Vědci navíc spekulují, že zřejmě může být i masožravá. A tak občas slupne i své společníky.

Vyrostla dobré tři metry do výšky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.