Vykvetl »lesní duch«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vykvetl »lesní duch«!

Lesní duch vypadá, že má listy, ale ty ve skutečnosti patří rostlině, na které právě parazituje.
Lesní duch vypadá, že má listy, ale ty ve skutečnosti patří rostlině, na které právě parazituje. (Foto pro Aha! – Botanická zahrada Troja)

Objeví se a zmizí! Zvláštní parazitická rostlina původem z jihovýchodní Asie vykvetla v botanické zahradě v Troji. Poznáte ji podle růžového nezvyklého květu.

Anglický název rostliny Forest Ghost Flower v překladu znamená »lesní duch. „Z půdy totiž tajemně vyraší růžové stvoly s květy a po odkvětu a dozrání semen zase beze stopy zmizí. Zkrátka úplně jako duch,“ vysvětlila mluvčí zahrady Klára Hrdá. Celý tento proces přitom trvá jen týden.


Další podivností je, že Aeginetia indica vůbec nepotřebuje listy. „Živiny odebírá z jiných zelených rostlin. Ráda parazituje například na trávách,“ doplnila Hrdá. Nápadné růžovo zelené květy tvoří trubičky a měří dva až čtyři centimetry. „Podařilo se nám ji vypěstovat ve skleníku Fata Morgana. V přírodě roste v monzunových oblastech jihovýchodní Asie,“ řekla mluvčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.