Paříž zaplavily květináče na močení: Projekt budí kontroverze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Paříž zaplavily květináče na močení: Projekt budí kontroverze

Pisoáry jsou umístěny na frekventovaných ulicích.
Pisoáry jsou umístěny na frekventovaných ulicích. (Foto ČTK)

Když musíš, tak musíš – pochopili nejspíš pařížští radní a nainstalovali do ulic francouzské metropole ekologické »květináče« na močení. Tento radikální krok v boji proti veřejně močícím mužům okamžitě vzbudil kontroverze.

Paříž se, především v nočních hodinách, potýká s obrovským problémem močících mužů v ulicích. Situace zašla tak daleko, že se radnice rozhodla místo restriktivního přístupu vydat experimentální cestou. Na boj proti nepříjemnému pachu čpící moči v ulicích povolali radní zařízení Uritrottoir, které jednou částí připomíná květináč s otvorem pro vyprázdnění močového měchýře.

Místní se však nemohou rozhodnout, jestli se jim tento nápad líbí nebo ne.

A co my ženy?!

Obyvatelé města si především stěžují na nevzhlednost celého stroje a nelíbí se jim ani myšlenka, která podporuje muže v močení na ulici. „Vypadají sice divně, ale je to pořád lepší, než si ulevit přímo na chodník nebo zeď,“ míní turista z New Yorku Jonathan. Velmi problematicky je ovšem vnímáno to, že »genderově nevyvážený výrobek« slouží výhradně mužům, neboť ženy při vyprazdňování potřebují mnohem více soukromí.

Špatné místo

Jiní z obyvatel v hodnocení pisoárů tak přísní nejsou. „Docela se mi to líbí, ale umístění u chrámu Notre Damm není vhodné. Měli by je dát jinam,“ uvedl Gregory (43). Radnice už uvedla, že je připravena s rezidenty o poloze »květináčů« ještě diskutovat.

Kompostovač za 77 tisíc

Pořizovací cena močícího květináče, který vyrábí firma Faltazi v Nantes, je neuvěřitelné 3000 eur (77 tisíc Kč). Útroby červené budky tvoří piliny, dřevní štěpky a stébla rostlin, což je recyklovatelný materiál, který se pak použije na kompost. Hlavní výhodou by podle výrobce mělo být pohlcování pachu moči.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.