Rádce Aha!: Objevte hit letošního léta z ratanu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha!: Objevte hit letošního léta z ratanu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv firem)

Už minulý rok doslova vtrhly ratanové kabelky do českých obchodů. A přesto, že to vypadalo na akci jen pro jednu sezonu, tento trend se udržel. A v nabídce už nenajdete jen kulaté tvary, ale například psaníčka, či takové, které připomínají kufříky.

Unosíte ji i mimo letní sezónu
Slaměné a ratanové věci byly dříve spojeny s dovolenými a létem. To už dávno neplatí a takovou přírodní kabelku klidně můžete vytáhnout na jaře nebo na podzim k šatům a džínové bundě. Pokud po ní tedy pokukujete, nebojte se, že ji nezvládnete unosit.


Odkud přišly? Jak vznikají?
Do této skupiny sice spadají kabelky a módní doplňky z přírodního materiálu, ale ty opravdové z ratanu se »rodí« v Indonésii, kde se vyrábí z místního přírodního produktu. „Je to materiál podobný bambusu. Ratan, který roste pouze v tropických oblastech, pěstují místní farmáři v pralesních zahradách obrovských rozměrů. Ratan je před samotným zpracováním potřeba vyudit. Často je k tomuto procesu používán žár ze slupek z kokosových ořechů. Vyuzením pak mění barvu z bledě zelené na žlutou. Po uzení nastupuje sušení venku na prudkém indonéském slunci, které z něj vytáhne poslední zbytky nadměrné vlhkosti. Celý proces uzení a sušení trvá až 4 dny,“ popisuje Hanka Walderová, která do České republiky dováží ratanové kabelky z Asie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.