Vláda rozhodla o Vánocích: Silvestr oslavíme doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vláda rozhodla o Vánocích: Silvestr oslavíme doma!

Konec roku v ČR a covidové zákazy: Na Vánoce půlnoční mše ano, silvestrovské oslavy ne!
Konec roku v ČR a covidové zákazy: Na Vánoce půlnoční mše ano, silvestrovské oslavy ne! (Archiv Blesku)

Letošní Vánoce budou jiné, stejně jako byl celý rok. Vláda ale vzhledem k tomu, že začíná platit 4. stupeň systému PES, včera povolila účast na půlnoční mši na Štědrý den. Kostely ale mohou být zaplněny jen zčásti.

Naopak poslední den tohoto roku budeme muset strávit doma. Žádné úlevy nebudou! Vláda také umožní prodej o Štědrém dnu. Prodej bude stejně jako každý rok povolen do 12.00. „Potvrzuji, že 24. prosince dopoledne bude otevřeno, bude jasné usnesení, které to bude říkat,“ sdělil včera vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO). A ve stejný den se budou moci konat i tradiční mše, přestože už dneškem o 23. hodině začíná platit zákaz vycházení z domu. „Bude umožněno konání půlnočních mší pro všechny věřící. Prosím ale všechny, co na mši půjdou, aby dodržovali protiepidemická opatření,“ dodal ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) s tím, že v kostelech budou věřící moci využít jen pětinu míst k sezení.

Silvestr u telky

Ministerstvo zdravotnictví také nabádá, aby lidé během svátků klidu a míru dodržovali opatření, zvláště pak nosili roušky a respirátory. A hlavně zůstali doma. Dělobuchy a rachejtle tak letos pravděpodobně nebudou na přelomu roku rušit domácí mazlíčky. Kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) totiž nechystá žádnou úlevu ze zákazu nočního vycházení na Silvestra. Podle Blatného jde konec roku oslavit i s omezením, tedy v poklidu doma.

Další prodloužení příští týden

Vláda včera také posvětila další prodloužení nouzového stavu. Kabinet bude příští týden poslance žádat, aby jí stav prodloužili o 30 dní, tedy do 22. ledna. Ministři také upravili spornou vyhlášku, aby nebylo při nakupování povoleno jen obstarávání základního zboží.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.