10 otázek k očkování proti covid-19: Vakcíny se rozletí po Evropě na Štědrý den | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

10 otázek k očkování proti covid-19: Vakcíny se rozletí po Evropě na Štědrý den

Leták ministerstva zdravotnictví propagující očkování proti koronaviru
Leták ministerstva zdravotnictví propagující očkování proti koronaviru (Ministerstvo zdravotnictví ČR)

Přípravy největší vakcinační akce v historii finišují. Kdy začne a kdo do získá očkování přednostně?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) včera poodhalil plán, jak naočkovat celé Česko. Deník Aha! vám přináší odpovědi na deset nejdůležitějších otázek.

Kdo dostane vakcínu jako první?

Ve skupinách, které mají být naočkovány jako první, jsou senioři starší 65 let a chronicky nemocní. S nimi i zdravotníci a zaměstnanci pečovatelských ústavů. Po nich přijdou na řadu policisté, hasiči, vojáci, energetici, učitelé, hygienici, inspektoři ČOI, ale i členové krizových štábů, ministři a nejvyšší politici. A pak už každý, kdo bude mít zájem...

Jaké diagnózy zajistí přednost při očkování?

Chronická respirační onemocnění jako je třeba CHOPN, plicní fibrózy apod., vysoký tlak, závažná onemocnění srdce, obezita s BMI vyšším než 35, hemato-onkologická onemocnění, závažné onemocnění ledvin a jater, diabetes řešený léky. Vakcínu přednostně dostanou i pacienti, kteří musí kvůli své chorobě nebo proto, že jsou po transplantaci, užívat léky ovlivňující imunitní systém. S očkováním se počítá i pro těžce postižené, kteří jsou nepohybliví.

Kdo bude rozhodovat o pořadí chronicky nemocných a seniorů?

Praktický lékař, který by měl vycházet z diagnóz konkrétního pacienta.

Kdy se začne očkovat?

Pokud Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) 21. prosince vakcínu schválí, od 24. prosince bude možné léky po Evropě distribuovat. První vakcína by mohla dorazit už mezi svátky, a to několik tisíc dávek. V lednu se pak počítá s další várkou asi 250 000 dávek.

Kde se bude očkovat?

V Praze budou první vakcíny na covid-19 aplikovány ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Očkovací látky z první dodávky půjdou i do všech krajů. Celkem by mělo očkovat 200 zdravotnických zařízeních a asi 5000 lékařů v ordinacích.

Kam vám »včeličku« píchnou?

Vakcína se vpraví velmi tenkou jehlou do deltového svalu, tedy ramene »nedominantní« ruky. Praváci ji tedy dostanou do levého ramene, leváci do pravého.

Kolik dávek bude třeba?

Většina vakcín se podává ve dvou dávkách s odstupem 28 – 30 dnů. Výjimkou je pouze vakcína firmy Johnson&Johnson, u které by měla stačit jedna dávka.

Je očkování povinné?

Ne, vakcinace je dobrovolná. Ale je možné, že ten, kdo ji podstoupí, bude moci později třeba snadněji cestovat.

Na kolik mě vakcína vyjde?

Očkování proti koronaviru bude každému plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Měl jsem covid-19 a uzdravil jsem se. Mám se přesto nechat očkovat?

Očkování by mělo poskytnout delší ochranu než samotné prodělání nemoci. Po uzdravení z covid-19 jste chráněni cca 90 dní, pak byste si měli jít pro vakcínu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.