Vakcína je v Česku: Začíná očkování proti covidu-19 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vakcína je v Česku: Začíná očkování proti covidu-19

Co se v našem těle děje, když se do něj vpraví mRNA vakcína?
Co se v našem těle děje, když se do něj vpraví mRNA vakcína? (Archiv Blesku, Reuters, )

Prvních 9750 dávek očkovacího séra proti nemoci covid-19 dorazilo včera do Česka. Dnes se v Praze a Brně začíná očkovat. Kdy se o vakcínu budeme moci přihlásit?

Dodávka se vzácným nákladem překročila v Rozvadově hranice s Německem před druhou hodinou ráno. Jakmile byla na české straně, připojila se dvě vozidla vojenské policie a konvoj vyrazil k Praze. Do vojenského areálu v Praze-Ruzyni dojel před čtvrtou. O tři hodiny později následoval přesun do Motola. Tam vakcínu firem Pfizer a BioNTec převzal tým zdravotníků v čele s ředitelem Miloslavem Ludvíkem. „Zůstane u nás 1975 dávek, které plánujeme podat vybraným zaměstnancům a pacientům léčebny dlouhodobě nemocných,“ konstatoval ředitel špitálu.

V pěti špitálech

Následoval převoz do tří pražských a dvou brněnských špitálů. V hlavním městě má vakcínu kromě Motola také Nemocnice Na Bulovce, Ústřední vojenská nemocnice a Všeobecná fakultní. V moravské metropoli pak FN Brno a FN u sv. Anny. „Dalších 20 000 dávek by mělo do Česka dorazit ještě před koncem roku,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO).

Nebojíme se

Jako první dostanou očkovací sérum zdravotníci a senioři v nemocnicích či zařízeních pro seniory. Už dnes se nechá očkovat premiér Andrej Babiš (66, ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný, aby ukázali, že se látky není třeba bát. My ostatní budeme mít možnost od začátku února. V půlce ledna Česko spustí centrální rezervační systém, přes něj se bude možné se na očkování objednat. Přednost budou mít osoby s chronickými zdravotními problémy.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.