5. stupeň PES na Boží hod? Vakcína už od neděle... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

5. stupeň PES na Boží hod? Vakcína už od neděle...

Schválení vakcíny v EU již v prosinci? Blatný odmítl výtky kvůli přetíženým lékařům
Schválení vakcíny v EU již v prosinci? Blatný odmítl výtky kvůli přetíženým lékařům (Archiv Blesku)

První dávky vakcíny proti covidu-19 dorazí do Česka už 26. prosince večer. Oznámil to premiér Andrej Babiš (66, ANO). Očkování by tak mělo začít hned následující den! A kabinet už zítra rozhodne, zda se země na Boží hod přesune do pátého stupně PES.

Česko se včera už čtvrtý den pohybovalo v nejhorším 5. stupni protiepidemického systému PES. Země je stále v nižším, čtvrtém stupni. O možném zpřísnění chce vláda jednat na zítřejším jednání. „Pokud ve středu data budou stále špatná, tak navrhnu přechod k 25. prosinci,“ prohlásil včera ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) s tím, že jeho rezort neplánuje vydat žádné výjimky, kdo by mohl mít otevřeno. Ve čtvrtém stupni totiž zůstaly otevřeny obchody, i když měly zavřít, a zabalit to musely jenom hotely, hospody a fitka.

30 center

Celý svět i Česko čeká na vakcínu, která by podle expertů mohla do budoucna situaci vylepšit. Do Česka mají první dávky dorazit po Vánocích. „Očekávám, že vakcína proti covidu-19 by měla dorazit do Česka 26. prosince večer. Půjde o 9750 dávek,“ uvedl premiér Babiš s tím, že stát ještě jedná o dodávce 19 500 kusů do konce roku. A začít s podáváním vakcíny se má hned, jak dorazí. „Očkovat se začne už v neděli 27. prosince,“ dodal předseda vlády. V Česku má být k dispozici 30 očkovacích center. „První dodávka vakcíny bude rozdělena do čtyř nemocnic v Praze a dvou v Brně,“ uvedl Blatný. Potvrdil, že na prvním místě se budou očkovat zdravotníci a senioři. „Veřejnost se nebude moci objednat na očkování proti covidu-19 dříve než na únor,“ doplnil ministr s tím, že objednávkový systém by měl být spuštěn v polovině ledna.

Co znamená pátý stupeň?

  • Zákaz vycházení už od 21.00.
  • Scházet by se mohly maximálně dvě osoby.
  • Zákaz prodeje a služeb kromě potravin a základních potřeb.
  • Do škol by se vrátily pouze 1. a 2. ročníky ZŠ.

Tisková konference po zasedání vlády 21. prosince 2020

Video se připravuje ...

Rozhodnou o nouzovém stavu

Nouzový stav, v rámci něhož může vláda vyhlašovat opatření proti šíření covidu, platí do středy 23. prosince. Dnes by tak poslanci měli rozhodovat o jeho prodloužení. Vládní koalice si přeje jeho protáhnutí na dalších 30 dnů, tj. do 22. ledna. Je ale možné, že nakonec Sněmovnou projde kratší doba, jako tomu bylo již několikrát. Naposledy prodloužení prošlo pouze díky hlasům komunistům.

Ve Velké Británii covid zmutoval a zrychlil
Evropa přerušuje spojení!

Lety z Británie od včerejšího poledne zastavilo Česko. Důvodem je totiž nová mutace koronaviru, která se objevila na jihu Anglie. Lidé, kteří přijedou z ostrovní země, musí nastoupit povinnou karanténu! Kvůli vysoce nakažlivé mutaci koronaviru zrušilo přílety kromě Česka i Polsko, Dánsko, Kanada nebo Norsko. A přidávají se další země. Jenže ve Spojeném království před Vánocemi zůstali i Češi, kterým byly zrušeny lety. Ti by se do vlasti mohli vrátit podobně, jako tomu bylo na jaře z různých koutů světa, tedy repatriačními lety. Ty by zajistilo ministerstvo zahraničí. Zmutovaný covid se podle britských expertů šíří rychleji než původní koronavirus, podle odborníků ale není důvod k obavám.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.