Vláda opět zpřísňuje: Během Vánoc možná nenakoupíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vláda opět zpřísňuje: Během Vánoc možná nenakoupíte!

Ministři se přou o to, od kdy zpřísňovat opatření.
Ministři se přou o to, od kdy zpřísňovat opatření. (Archiv Blesku)

Rizikové skóre protiepidemického systému PES je stále na 71 bodech. Vláda tak včera projednávala návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO), aby se Česko vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně.

Zavřou restaurace a hotely, obchody mají být ale i nadále v provozu. Během Vánoc ale zůstanou zavřené! Česko se tak po dvoutýdenním »nádechu«, vrací zpátky k přiškrcenému životu. Kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) včera opět rozhodoval o zpřísnění. „Ta situace není dobrá,“ prohlásil před jednáním vlády vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD), podle kterého stojí za zhoršením situace návrat žáků do škol a rozvolnění do 3. stupně systému PES. „Celá řada krajů je ve stupni pět a celá ČR je na stupni 4. Jsme jediní, kdo má ve střední Evropě otevřené restaurace,“ uvedl.

Odškodní je

Provozovny, které vláda opět uzavře, by podle premiéra Babiše měly dostat stoprocentní kompenzace nákladů. To by se mělo týkat ubytovacích služeb, restaurací i dalších provozů. Na podpoře pro zasažené podnikatele se prý pracovalo celý víkend. Fungovat by ale měly obchody. A to i v neděli. Prodejny by ale mohly mít na Štědrý den zavřeno. A to i na Boží hod a na Štěpána. Do obchodů by si tak lidé mohli zajít na nákup až od 27. prosince. Jaká všechna opatření ale kabinet připravil, nebylo do uzávěrky vydání známo.

»Trafika« pro Prymulu?

Zřídit další post vládního zmocněnce, chce premiér Andrej Babiš. Nový zmocněnec by se měl hlavně věnovat očkování proti covidu-19. A post by mohl obsadit současný premiérův poradce a exministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO). Ten už vládním zmocněncem byl od června do září, kdy měl na starosti vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Antivirus do března?

Prodloužení programu Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy zasažené koronavirovou pandemií, bude podle premiéra Babiše projednávat vláda příští týden. Ministři se nejdříve musí shodnout, o kolik měsíců by se měla podpora prodloužit. Šéfka rezortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (39, ČSSD) ale upozornila, že podle podmínek EU může tento program fungovat nejvýše rok, tedy do konce března. Antivirus brání propouštění tím, že stát proplácí příspěvky na mzdy. Stát tak proplácí celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v zavřených provozech, 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39 000 korun superhrubé mzdy a 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29 tisíc korun superhrubé mzdy.

Delší vánoční prázdniny

Žáci a studenti budou mít delší vánoční prázdniny. Místo úterý 22. prosince půjdou žáci do škol naposledy v pátek 18. prosince. To platí pro základní, střední, vyšší odborné školy a konzervatoře, ale i pro základní umělecké školy. „Pondělí 21. a úterý 22. prosince 2020 budou pro tyto typy škol vyhlášeny jako dny boje proti covidu,“ uvedla včera mluvčí rezortu školství Aneta Lednová. Rodiče podle ní budou moci po oba dny čerpat ošetřovné. Žáci by se tak měli do lavic vrátit 4. ledna.

Přečtěte si
koliaska
31. 7. 2022 • 21:42

Musím říct, že jsem opravdu hrozně ráda, že už to je tak nějak za námi. Třeba manžel měl právě díky covidu dost omezené podnikání. Naštěstí za to ale dostal nějakou kompenzaci. Vlastně to bylo docela dost peněz. Hned to ale investoval zpět do své firmy a konečně koupil nový šroubový kompresor. Konkrétně takovýto: http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.