Hola, hola, škola volá! Svačinou k lepším známkám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hola, hola, škola volá! Svačinou k lepším známkám

Při tvorbě školních svačin buďte originální.
Při tvorbě školních svačin buďte originální. (Scom)

Pokud školák celé dopoledne hladoví, může se to odrazit na jeho prospěchu. Je nepozorný a horší se jeho schopnost vnímat hodinu. Proto je důležité, aby měl kvalitní svačinu. Aha! vám přináší recepty pro inspiraci!

Jak má vypadat ideální »sváča«? Měla by obsahovat trojkombinaci živin – bílkovin, sacharidů a tuků.

Vhodné je: ● pečivo/chléb/müsli (u starších dětí i celozrnné) ● rostlinný tuk nebo pomazánka z rostlinného tuku ● oříšky, semínka ve variantě müsli ● žervé ● tvaroh ● plátek kvalitní šunky ● plátek sýra ● jiné mléčné výrobky ● kousek zeleniny či ovoce

Tohle do aktovky ne! ● potraviny, které se snadno kazí (dorty, chlebíčky, salámy) ● sladkosti (bonbony, sušenky apod.) by měly být POUZE občasným zpestřením

Domácí tvaroháček

Budete potřebovat:

250 g tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci hořkého kakaa, 2 lžíce cukru, ovoce na ozdobení.

Postup: Tvaroh vymíchejte s kakaem a cukrem dohladka. Vyšlehejte smetanu do šlehačky, smíchejte s tvarohem a ozdobte oblíbeným ovocem.

Ořechové müsli

Budete potřebovat: ½ hrnku ovesných vloček, 2 lžíce lískových oříšků, 2 lžíce mandlí, 2 lžíce vlašských ořechů, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, perníkové koření, jogurt a ovoce k podávání.

Postup: Na pánev vsypte ovesné vločky s nasekanými ořechy a společně asi 5 minut nasucho opražte, aby se rozvoněly. Poté přidejte máslo a med a za stálého míchání opékejte asi 5 minut. Hotové müsli nechte zchladnout a podávejte s jogurtem a oblíbeným ovocem.

Vajíčková pomazánka

Budete potřebovat: 2 vejce uvařená natvrdo, 200 g cottage sýra, sůl a hořčici dle chuti, čerstvé pečivo a zelenina k podávání

Postup: Uvařená vejce nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte se sýrem, osolte podle chuti a můžete přidat i trochu hořčice. Podávejte s čerstvým pečivem a doplňte zeleninou.

Zapečený toast

Budete potřebovat: 4 plátky toastového chleba, 2 plátky sýra eidam, 2 plátky kvalitní šunky, margarín a kvalitní kečup na pomazání, rajčata na ozdobu. Postup: Dva plátky toastového chleba pomažte margarínem a kečupem, obložte plátkem sýra, šunkou a rajčetem pokrájeným na kolečka. Přiklopte druhým plátkem toastového chleba a nechte zapéct v toustovači, případně na pánvi nebo panini grilu. Stejným způsobem připravte i druhý toast.

Tortilloví šneci

Budete potřebovat: 1 pšeničnou tortillovou placku, žervé na pomazání, 3 plátky dušené šunky, 3 plátky sýra, hrst listového salátu.

Postup: Tortillovou placku pomažte žervé, obložte listovým salátem a na něj rovnoměrně navrstvěte plátky sýra a šunky. Zarolujte jako palačinku a nakrájejte na tenká kolečka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.