Škola se blíží: Děti bez vakcíny a testů budou za »vyvrhele«?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Škola se blíží: Děti bez vakcíny a testů budou za »vyvrhele«?!

ilustrační foto
ilustrační foto (koláž, blesk.cz)

Nebudou smět cvičit s ostatními dětmi v tělocvičně, při hodinách hudební výchovy zpívat a oběd si musí sníst dál od ostatních. Dočasné vyřazení z kolektivu čeká na žáky, kteří nemají očkování, nebo se nenechají na začátku školního roku testovat. A co ostatní?

Povinné testování

Žáci, studenti i zaměstnanci škol se budou muset nechat na začátku příštího měsíce testovat. Testování proběhne ve třech termínech, a to 1., 6. a nakonec 9. září. Výjimku z této povinnost budou mít ti s již ukončeným očkováním, nebo kteří prokážou, že covid prodělali v posledních 180 dnech. Pokud bude mít žák pozitivní antigenní test, čeká jej potvrzující PCR test. Ti, kteří s ním byli dva dny před či dva dny poté v kontaktu, budou také muset na PCR test.

Roušky a respirátory

Žáci, kteří se odmítnou testovat a nebudou ani naočkováni, budou muset nosit roušku i během výuky. Při výuce ji mohou odložit pouze očkovaní či testování žáci i učitelé. Neočkovaní a netestovaní studenti starší 15 let pak budou muset nasadit respirátory. Zakrývat si dýchací cesty nemusejí žáci s mentálním postižením, nebo ti, kteří roušky ze zdravotních důvodů mít nemohou.

Omezení pro netestované

Žáci kteří neabsolvují test, nebudou smět při hudební výuce zpívat. Během tělesné výchovy budou smět cvičit s ostatními jen ve venkovních prostorech. Toto omezení má zatím platit na přechodnou dobu, a to do 10. září. Podle výsledků plošeného screeningu se pak uvidí, jestli testy budou pokračovat i nadále.

Stravování v jídelnách

Ve školních jídelnách by měli být školáci usazeni u stolů maximálně po šesti. Děti, které se nenechají na začátku školního roku testovat a nemají jiné potvrzení o bezinfekčnosti, mají při jídle a pití dodržovat odstup od ostatních alespoň 1,5 metru. Obědy nesmí vyzvedávat lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci.

Jak na nakažené Školy musí žáka či studenta, který vykazuje známky infekčního onemocnění, izolovat od ostatních dětí. Poté informují rodiče dítěte, aby si jej co nejdříve vyzvedl. Pokud se podezření na covid objeví u zaměstnance školy, ten s nasazeným respirátorem objekt co nejrychleji opustí.

Víte, že...

...antigenní samotesty dostanou školy od státu? Školy mohou použít i přesnější PCR testy, musí si je ale zajistit samy. Mohou pak získat příspěvek 200 korun na test. V tomto případě stačí testování jednou týdně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.