Kdy děti odloží roušky (a další otázky ohledně nového školního roku) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kdy děti odloží roušky (a další otázky ohledně nového školního roku)

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pavel Ryšlink, ČTK)

Kdy a kde mít nasazený respirátor a jak to bude s testováním. I tyto otázky řeší rodiče, kteří dnes vyslali svá dítka do škol. Deník Aha! přináší přehled toho nejdůležitějšího, co na žáky a studenty čeká.

Musíme si zakrývat ústa a nos?

Ochrana úst a nosu je povinná ve společných prostorách škol, tedy na chodbách, záchodech atd. Odložit ji lze při jídle ve školní kantýně, děti považované za bezinfekční (tj. mají 14 dní po 2. dávce očkování, negativní test, nebo v posledních 180 dnech prodělaly covid) mohou ochranu odložit během výuky. Žáci nebo studenti, kteří neprokážou bezinfekčnost a odmítnou se nechat testovat, musí mít nasazenu roušku či respirátor (od 15 let výš) prakticky po celou dobu strávenou ve škole. Výjimku z nošení roušek/respirátorů mají ti, kterým to neumožňuje zdravotní či duševní stav.

Jak často se budeme testovat?

Zatím se počítá se třemi testovacími termíny, a to dnes (případně zítra – v případě přípravných tříd, 1. tříd a když tak ředitel rozhodne), pak v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září. Cílem je zachytit potenciálně nakažené děti. Již dříve ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) nevyloučil, že screeningové testování ve školách by mohlo pokračovat ještě do konce měsíce. Záležet bude na vývoji epidemie. Čtvrtý a další test bude proveden v případě, pokud se v rámci testování odhalí lokální ohnisko nákazy, tj. pokud bude ve školách v daném okrese vyhodnoceno více než 25 pozitivních testů na 100 000 provedených testů v součtu dvou prvních testů. Testování v tomto případě bude pokračovat září s frekvencí 1x týdně.

A nakažení jedinci?

Pokud žák projevuje příznaky respiračního onemocnění už při příchodu do školy, nemá být vpuštěn do budovy. Pokud se příznaky objeví během výuky, dítě má být izolováno od ostatních a má být vyrozuměn jeho zákonný zástupce, aby si jej co nejdříve vyzvedl. A jak mají ve školách postupovat, když testy odhalí nákazu? Pokud je žákovi patnáct a více, může ho škola pustit domů. Děti mladší patnácti čekají v samoizolaci na příchod zákonného zástupce. V případě pozitivity u antigenního testu je nutné zajít na další test, a to PCR. Pokud ten nákazu neprokáže, může se dítě normálně vrátit do školy. V opačném případě zůstává doma čtrnáct dní v karanténě. V případě setkání (dva dny před/po testu) spolužáků s nakaženým jsou tito žáci ve škole izolováni v jiné místnosti než pozitivní jedinec. I oni pak musí na potvrzující PCR test, pokud vyjde negativně, nenastupují žádnou karanténu a vrací se normálně do školy. Pokud vyjde pozitivně, jsou doma v 14denní izolaci.

Jak to bude u jídelen a družin?

V případě stravování ve školních jídelnách mají být mezi stoly rozestupy min. 1,5 metru. U jednoho stolu může sedět nanejvýš 6 strávníků. Kdo se netestuje, stravuje se odděleně od ostatních, ne však blíže než 1,5 metru. A jaká platí pravidla u školních družin a klubů? V nich platí stejné podmínky jako pro přístup do škol. Jelikož se v nich netestuje, stačí v nich čestné prohlášení o negativním výsledku testu provedeného ve škole. I zde platí povinnost nosit roušku či respirátor po dobu pobytu.

Více v Aha! 1. 9. 2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.