Jak se co píše? Opáčko nejen pro školáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak se co píše? Opáčko nejen pro školáky

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Škola začala a s ní i hodiny českého jazyka. Ty sem tam potrápí nejen malé, ale i velké – rodiče u domácích úkolů. Aha! vám přináší vybrané jazykové zajímavosti, které se mohou hodit nejen školákům...

Kdy psát ji a kdy jí?

Kdy psát ve větě krátce ji a kdy dlouze jí? Existuje jednoduchá pomůcka – tam kde lze dosadit »tu«, tam je krátce »ji«. Tam, kde lze dosadit té, tam je dlouze »jí«. Tedy například: vidím ji (tu sousedku) a vidím jí (té sousedce) až do žaludku.

Jak vs. než

V používání spojek »jak« a »než« je rozdíl. Spojka »jak« se správně používá v případě, když srovnáváme stejnou míru vlastnosti. Například: je (stejně) chytrý jako ty. Když vyjadřujeme rozdíl, používáme »než«. Například: jsi chytřejší než všichni dohromady.

Shlédnout vs. zhlédnout

Kdy se píše zhlédnout a kdy shlédnout? »Zhlédnout« můžete film, případně se můžete zhlížet v zrcadle. »Shlédnout« lze jen dolů, třeba shlédnout z rozhledny do údolí či povýšeně na někoho shlížet. Film »shlédnout« nelze, ani kdybyste stáli na žebříku.

Nashledanou, nebo na shledanou?

Píše se tento pozdrav na rozloučenou zvlášť, nebo dohromady? Rozhodně zvlášť! A jak si to zapamatovat? Jednoduše. Napadlo by vás napsat pozdrav dobrý den dohromady? Nenapadlo! A dvě slova se píší i u pozdravu na shledanou. Vhod vám může přijít i pomůcka s vložením slova: na brzkou shledanou.

Pýchavka, nebo píchavka?

Houba pýchavka se píše s »ý«. Proč tomu tak je, když píchat je s »í«? Protože pýchavka není od slova píchání, ale od slovesa pýchati. Dříve toto sloveso existovalo a mělo význam dout či foukat. A houba se tak jmenuje proto, že při jejím stisknutí se vyfoukne obláček výtrusů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.