Velký návrat do škol: Jak na to děti připravit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký návrat do škol: Jak na to děti připravit?

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

A je to tady! Už ani ne za týden se děti vrátí zpět do lavic a začne jim pravidelný režim. Návrat jim můžete usnadnit tak, že je na to připravíte už nyní a začnete pomalu trénovat vstávání, cestu do školy a pokusíte se je naučit pravidelnosti... Velká změna to bude určitě pro prvňáčky, ale i pro zbytek prvního stupně. I kvůli covidovým opatřením, která poznamenala celý loňský rok.

Správný ranní start

Vstávejte tak, abyste všechno v pohodě stihli, ranní spěch je živná půda pro hádky, ze kterých může být citlivější dítě rozhozené po celý den a může se to ve výsledku odrazit na jeho chování během vyučování a následně i prospěchu...

Jídlo a pití

Školáci (a nejen oni) by měli jíst určitě pravidelně a rozhodně by neměli hladovět. Vyhněte se zbytečné přemíře cukru, tučným a mastným jídlům, které tělo zatěžují. Nástup do školy provází zvýšený stres, proto pamatujte, že by neměly v jídelníčku chybět vitaminy, čerstvé ovoce a zelenina. Důležitý je také pravidelný pitný režim!

Jiný režim

Návrat dětí do školy a nástup prvňáčků se někdy přirovnává k nástupu dospělého do prvního zaměstnání. Školní prostředí je pro dítě nové, neví, jaké chování se od něj očekává. Promluvte si spolu o tom, jaké to tam bude a co ho tam čeká. Zkuste už dopředu natrénovat večerní přípravu. Není potřeba vytahovat školní tašku, ale nacvičit si můžete chystání oblečení den předem na hromádku. Předejdete tak zbytečným ranním hádkám o tom, zda je lepší zelené tričko, nebo to červené...

Spánek a vstávání

Do správného režimu patří i kvalitní spánek, který podpoříte pravidelnou večerkou. Stanovte čas, kdy má dítě chodit spát, a rovnou se mu pokuste nastavit budíček, který bude odpovídat tomu, který ho bude budit od 1. září. Určitě počítejte s tím, že s nástupem do školy se zřejmě spánková potřeba vašeho školáčka na nějakou dobu zvýší. Mozek musí zpracovat hodně nových zážitků a podnětů, proto zkuste dítě posílat do postele o něco dřív, než když chodilo do školky.

Cesta do školy

A něco pro starší děti... Těm také připomeňte základy bezpečného přecházení silnice. Tedy aby si vždy našly na přecházení bezpečné místo, kde mají dobrý rozhled a kde je vyznačený přechod. Aby se vždy zastavily a rozhlédly na obě strany a nikdy nepřecházely mezi zaparkovanými auty ani těsně před autobusem nebo tramvají a za nimi. Pak si spolu zkuste projít cestu do školy. Ukažte jim nejlepší místa na přecházení upozorněte na případná nebezpečí. Nakonec si role vyměňte a nechte se dítětem provést, abyste vyzkoušeli, co si zapamatovalo. Určitě počítejte s tím, že mladší děti budete muset několik dní doprovázet do školy.

Co má prvňáček zvládat?

☛ Umýt se, obléknout se, zavázat si tkaničky

☛ Jíst příborem

☛ Má znát celé své jméno a adresu

☛ Musí vědět, že se nesmí dávat do řeči s cizími lidmi a nic od nich brát

☛ Měl by poznávat barvy a geometrické tvary

☛ Počítat do pěti

☛ Vyjadřovat se v

Přečtěte si
hillaarkaa
27. 8. 2021 • 13:48

Co mají umět a znát....Bohužel spousta rodičů si myslí,že na všechno je tu škola,hlavně aby sami měli klid

jaaa-a-jaaa
26. 8. 2021 • 09:27

Obrázek je dobrá podpráhovka

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.