Technický unikát v Telči: Autobus vznikl ze školních lavic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Technický unikát v Telči: Autobus vznikl ze školních lavic!

Omnibus už dostává svou budoucí podobu. Pragovácký čtyřválec předtím poháněl zahradní traktůrek.
Omnibus už dostává svou budoucí podobu. Pragovácký čtyřválec předtím poháněl zahradní traktůrek. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Replika historického autobusu z roku 1927 se rodí v dílně Aleše Wimmera (46) z Telče. Zajímavé je, z čeho vzniká. Z materiálu z vyřazených školních lavic, židlí a knihoven.

Na začátku všeho byl zakoupený podvozek Praga AN ze zmíněného roku. „Materiál na takovou stavbu je dneska strašně drahý,“ říká Nedělnímu Aha! Aleš Wimmer, který je také majitelem telčského Muzea techniky. Když místní základní umělecká škola začala likvidovat své staré vybavení, nadešel Alešův čas. „Zadní část z vyřazených skříní, to je skvělá překližka použitelná na karoserii, ocelové trubky z lavic a židlí najdou také uplatnění. Tabule skla ze starých knihoven jsem použil na okna. Stejně tehdy o existenci bezpečnostního skla neměli naši předci ani zdání,“ bilancuje výčet použitého materiálu.

 

Aleš získal materiál z telčské základní umělecké školy.

Na pragovácké podvozky se v minulosti vyráběly nejen autobusy- omnibusy, ale i malé náklaďáky, sanitky a pohřební vozy. Aleš staví omnibus podle dokumentace dávno zaniklé plzeňské karosářské firmy Brožík, která vyráběla právě nástavby omnibusů. Kostru autobusu vyrobil z jasanu, překližku pak potáhl červenou koženkou. „Tu už jsem stejně jako plechy na přední kapotu a blatníky musel koupit,“ říká s úsměvem nad čerstvě nalakovanými autoklempířskými díly, které od kamaráda do jeho dílny dorazily.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.