Stres na konci roku: Jak se mu bránit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stres na konci roku: Jak se mu bránit!

.
(SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC)

Závěr roku je vždy hektický a navíc jsme doslova zahlceni mnoha negativními informacemi. Koronavirus, chřipka nebo válka na Ukrajině i problémy spojené se školou, prací nebo rodinou, nadcházející vánoce, drahota zamávaly duševním zdravím velkého množství z nás. Zrcadlem těchto úzkostných stavů bývá nejen mysl, ale také naše tělo či chování.

Kolik stresu je už zkrátka na naše tělo příliš? A jak můžeme proti těmto nežádoucím pocitům bojovat? A tak se může stát, že konec roku bude stresující. Ze stresu se v poslední době stala jedna z nejčastějších příčin civilizačních chorob. Největším stresorem jsou partnerské vztahy, dnes tedy i válka na Ukrajině, zdražování, u některých lidí vyhazov z práce a s tím související finanční nejistota a nadcházející svátky.

Stres ovlivňuje zdraví

Pokud často podléháte stresu, hrozí vám vážné zdravotní potíže. Ten totiž může ovlivnit imunitní systém, narušit trávicí trakt, zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice a urychlit proces stárnutí. Také zvýšit riziko úzkosti, deprese a dalších duševních problémů. Z důvodu dlouhodobého stresu se může dostavit výrazný úbytek váhy, nebo druhý extrém, záchvatové přejídání, ale také nespavost, bušení srdce, nadměrné vypadávání vlasů, migréna či ranní křeče v žaludku. Odmítáte-li naslouchat našim vnitřním pocitům, dopady mohou být ještě palčivější. U obou pohlaví může dojít k nechuti do sexuálního života, u žen až ke ztrátě cyklu, u mužů k poruchám erekce.

Jak zmírnit stres?

Se stresem se dá bojovat. I když se ho nezbavíme kouzelným mávnutím proutku, můžeme se s ním naučit pracovat. „V první řadě je potřeba si uvědomit, co nás vlastně trápí. Pokud dokážete identifikovat problém, následně kriticky vyhodnoťte, zda a jak je možné ho vyřešit. Důležité je i zhodnocení, zda je jeho řešení ve vašich silách, nebo je třeba případně vyhledat odbornou pomoc. Přehnaná úzkost nic nevyřeší, činy však ano” doplňuje Barbora Procházková ze společnosti Chromozoom. 

Užijte se Vánoce všemi smysly a mrkněte ZDE:

https://vanoce.nativecnc.cz/

Přečtěte si
kristýna ryglová
13. 1. 2024 • 21:02

To zní docela dobře. Mě malování vždycky bavilo, akorát teď už jsem dlouho nic nemalovala, protože na to není čas. Snažím se ale najít si alespoň občas čas pro sebe a buď si vzít knížku, poslechnout si audioknihu, nebo prostě nedělat nic. Kdybych si ale neobjednala Krupa Kratom z http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/ , tak by z toho nic nebylo, protože jen díky němu dokážu alespoň na chvíli vypnout.

Mirka Nová
23. 12. 2023 • 22:39

V období konce roku bývá často spojený se stresem, ale já jsem objevila na internetových stránkách http­s://ww­w.ma­lujpo­dleci­sel.cz/ malování podle čísel. Při malování jsem se naučila relaxovat a uvolnit, takže se cítím lépe. Díky mému novému koníčku zvládám všechny předvánoční přípravy levou zadní. Takže si užívám svátky v klidu a bez stresu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.