Nápady, tipy, vyzkoušeno! Jak opravdu šetří Češi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nápady, tipy, vyzkoušeno! Jak opravdu šetří Češi

Úsporu přináší kombinace tohoto plynového kotle a třeba kamen.
Úsporu přináší kombinace tohoto plynového kotle a třeba kamen.  (Foto ara)

Stále rostoucí ceny energií ležely v žaludku Jaroslavu Hofmannovi (65) z Čečkovic na Tachovsku. Vše pořádně promyslel, loni nechal odmontovat elektroměr a funguje z vlastních zdrojů.

Okolí po jeho počin nemělo zpočátku pochopení. „Technik, který elektroměr odmontoval, mi tvrdil, že za chvíli je u mě zase a bude vše montovat za velké peníze zpět. To se ale přepočítal,“ usmívá se Hofmann. V domě nainstaloval dvanáctivoltové rozvody, které napájí autobaterie dobíjená solárním panelem. Osvětlení zajišťují úsporné LED žárovky, přes měnič napětí se dobíjí notebook, mobil, anténa na internet. Spotřebiče, které vyžadují 230 V, napájí benzinový agregát.

„Plánuji, co vše je třeba, a pak naráz peru, dobíjím aku nářadí, čerpám vodu do nádrže,“ popsal důchodce. K ruce má i záložní agregát na 400 V. Voda je z vlastní studny, její ohřev i otop stavení zvládnou krbová kamna na dřevo s výměníkem. Stačí tedy zatopit a v domě teče teplá voda. Lednici nahradila spíž v nejchladnějším místě domu. „Vím, že tohle není řešení pro každého, rodina s dětmi by to asi měla těžké, ale já jsem spokojený,“ dodal kutil.

Příjemné počty

„Provoz domu mě přes zimu vyšel asi na šest stovek, loni v létě tak na tři stovky, letos ještě zhruba o stokorunu méně. To je cena benzinu do agregátu. Za dřevo na celý rok dám tak 12 tisíc. A ještě dostavuji pec, v té budu moci i vařit a ohřívat jídlo,“ dodal Jaroslav. Letos sklidil též úrodu brambor z vlastní zahrady, i to náklady sníží.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.