Jak efektivně šetřit rodinný rozpočet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jak efektivně šetřit rodinný rozpočet

Nemalé částky se dají ušetřit právě v domácnosti při vykonávání každodenních činností
Nemalé částky se dají ušetřit právě v domácnosti při vykonávání každodenních činností (Profimedia)

V dnešní nelehké době je finanční stabilita stále důležitější. Často čelíme vysokým výdajům, a tak logicky hledáme účinné způsoby, jak zbytečně neplýtvat (nejen) penězi. Ač se to zdá k nevíře, nemalé částky se dají ušetřit právě v domácnosti při vykonávání každodenních činností. Zkuste se řídit těmito tipy a uvidíte, že skutečně fungují.

Neplýtvejte vodou 

Místo koupele si dejte krátkou sprchu. Méně vody znamená nižší účty za vodné a stočné, čímž můžete ušetřit až 70 % výdajů za vodu.

Opravte úniky vodovodního systému a utěsněte kohoutky. I malé kapky vody mohou při sečtení značně přispět k výsledné částce.

Instalujte úsporné splachovací nádrže na WC. Moderní technologie umožňují snížit množství vody potřebné ke spláchnutí.

Vařte s rozvahou. Ne vždy totiž potřebujete na přípravu jídla plný hrnec vody, který ve finále bez dalšího užitku vylijete do dřezu.

I vypnutý spotřebič může být žroutem elektřiny

Vypínejte spotřebiče, které nepoužíváte, a odpojte je z elektrické sítě. Stand-by režim může stále spotřebovávat energii.

Zvolte energeticky úsporné žárovky nebo LED osvětlení. Snižují spotřebu a mají daleko delší životnost.

Pravidelně čistěte a udržujte klimatizaci a topení. Čisté systémy jsou efektivnější a eliminují náklady na energie.

Výhodné nakupování

Sledujte akční letáky a vyhledávejte slevy před nákupem. Porovnávání cen vám pomůže najít tu nejlepší nabídku zboží, které hledáte.

Nakupujte ve slevových obchodech. Jedním z nich je například Levnoshop.cz, který nabízí zboží za výrazně nižší ceny než supermarkety. „Dovážíme skladové přebytky z obchodních řetězců z celé Evropy, protože jsme přesvědčeni, že kvalitní produkty by měly být dostupné za férové ceny. To je důvod, proč u nás zákazníci nakoupí veškeré zboží za ty nejnižší ceny na trhu,“ říká spoluzakladatel společnosti LEVNO, s.r.o. Michal Štádler.

Využívejte věrnostní programy a kupóny. Mnoho obchodů svým pravidelným zákazníkům nabízí výhody.

Autem do práce?

Ne! Udělejte něco pro svoji peněženku i zdraví

Zvažte jízdu na kole nebo místo osobního automobilu využívejte veřejnou dopravu. To vám nejen pomůže ušetřit peníze, ale také zlepší vaše zdraví a sníží negativní dopady na životní prostředí.

Pokud je to možné, choďte pěšky nebo zkombinujte různé formy dopravy, abyste minimalizovali své náklady.

Pokud už musíte vyrazit autem, dbejte na to, aby bylo v perfektním stavu. To zahrnuje kontrolu tlaku v pneumatikách a pravidelnou údržbu motoru. Dobrá kondice vašeho vozu vede díky menší spotřebě i k dobré kondici vaší peněženky.

Investujte do svého bydlení

Zateplení domu je jednou z nejefektivnějších investic do úspor energií. Správně zateplený dům udržuje teplo v zimě a chlad v létě, což snižuje náklady na vytápění a klimatizaci až o 30 %.

Izolace stěn, stropů, podlah a oken pomáhá minimalizovat tepelné ztráty. Volba správných materiálů a profesionální instalace je přitom pro dosažení optimálního účinku klíčová.

Návratnost fotovoltaiky klidně už za 5 let

Fotovoltaické panely přeměňují sluneční energii na elektřinu, což může výrazně snížit vaše náklady na elektrickou energii.

Úspory z fotovoltaických panelů závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti a výkonu systému, místních podmínkách a spotřebě elektřiny. V průměru lze očekávat úsporu 50–70 % a návratnost celé investice v průměru za 7 let. Před samotnou instalací byste si ale měli nechat zpracovat odborný posudek, který vše detailně propočítá.

Dotace nejsou pouze pro velké firmy

Informujte se o aktuálních programech a dotacích. Některé programy mohou poskytovat finanční pobídky, snížené daně, nízké úrokové sazby, nebo dokonce dotace na pořízení fotovoltaického systému. V rámci projektu Nová zelená úsporám Light můžete o dotace na zateplení fasády, stropu, výměnu oken a solární ohřev vody požádat i zpětně.

„Žádost můžete podat před provedením prací, v jejich průběhu i po jejich ukončení. V případě, že nemáte finanční rezervu, zažádejte si dopředu a my vám poskytneme zálohu. Na realizaci zvolených úsporných opatření pak máte celý rok,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. Pokud doma vytápíte kotlem, můžete využít i kotlíkové dotace. Tento program je určený pro nahrazení zastaralých neekologických kotlů v rodinných domech na pevná paliva. V rámci tohoto programu můžete dostat až 95 % pořizovací ceny nového kotle!

https://desatero.nativecnc.cz/

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.