Jak jezdit úsporněji?! 9 tipů podle autoklubu ADAC | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak jezdit úsporněji?! 9 tipů podle autoklubu ADAC

Jak jezdit úsporněji?
Jak jezdit úsporněji? (Archiv)

Prázdniny se kvapem blíží a co nevidět budeme vyrážet na dovolenou a letní výlety. Čeká vás dlouhá cesta autem? Takhle ji projedete co nejúsporněji a budete moci víc utratit v cíli.

2000 – 3000 otáček

Na vyšší stupeň řaďte svižně a na nižší co nejpomaleji. V praxi to znamená přeřadit nahoru již zhruba ve 2000 otáčkách a dolů až když motor začne cukat. Ani na nejvyšší stupeň motor příliš nevytáčejte a snažte se pohybovat mezi 2000 až 3000 otáčkami. To u běžných vozů znamená nepřekračovat rychlost okolo 110 km/h.

Zvolte Eco režim

Jestliže máte u vozu přepínač jízdních režimů, zvolte Eco režim. Ten vám s co nejúspornějším řazením poradí.

Nebrzděte zbytečně

Brzdění je plýtvání energií věnované na rozjezd. Proto jej omezte pouze na nejnutnější situace a dejte přednost sundání nohy z plynu, kdykoliv to jde. Třeba když se blížíte k semaforům nebo když dojíždíte pomaleji jedoucí vůz na dálnici, je nesmysl dojet až blízko, a pak brzdit.

Nejezděte na krátko

Dokud nemá motor provozní teplotu, potřebuje bohatší směs, tedy i více paliva. Při každé jízdě na krátkou vzdálenost si proto rozmyslete, jestli je jízda nutná.

Vypínejte motor

I když vozidlo nejede a motor běží na volnoběh, spotřebuje okolo 0,5 – 1 litru za hodinu. Proto si zapněte funkci Start-stop, anebo pokud ji váš vůz nemá, zvykněte si vypínat motor, kdykoliv hrozí delší přestávka než 20 sekund.

Vypněte spotřebiče

Všechny přístroje, které čerpají energii z elektrické soustavy vozu, spotřebovávají i jeho palivo, protože elektřinu vyrábí v autě generátor. Třeba taková klimatizace si řekne o 0,3 až 1,5 litru paliva navíc na 100 km. Vypínat ji se ale vyplatí jen při nižších rychlostech. Pootevřená okénka totiž při rychlosti okolo 100 km/h zvyšují kvůli horší aerodynamice spotřebu o 0,2 l/100km.

Odlehčete vůz

Záleží na druhu vozu, ale průměrně se 100 kg nákladu projeví zvýšením spotřeby o 0,3 litru na 100 km. Nejvíce to poznáte v městském provozu, kde musíte neustále zpomalovat a znovu zrychlovat. Vyndejte proto z auta vše, co tam nutně nepotřebujete a nepřevážejte zbytečnosti.

Na střechu jen minimum

Střešní nosič na kola je možná praktický, ale rozhodně ne úsporný. Pokud můžete, používejte raději zadní nosič na tažné zařízení nebo páté dveře.

Věnujte se pneumatikám

Pravidelně kontrolujte správný tlak v pneumatikách. Nedohuštěné (stačí i o 0,3 baru) totiž zvyšují valivý odpor a spotřebu vozu. Naopak snížit spotřebu dokáží speciální energeticky pneumatiky a to až o 0,5 l/100 km. Nižší spotřebu vám zaručí i mírně přehuštěné (zhruba o 0,2 baru). Přehušťovat pneumatiky se ale příliš nedoporučuje, je u nich snížená přilnavost k vozovce a navíc se i rychleji opotřebovávají a sjíždějí nerovnoměrně.

Jeďte s davem

Pokud nejedete po prázdné dálnici, jeďte s davem. Přizpůsobte se rychlosti ostatních protože jen tak se vyhnete neustálému brzdění a zrychlování. V ideálním případě se zavěste do aerodynamického stínu kamionu před vámi (zhruba do 30m za ním) a udržujte stejnou rychlost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.