Vyúčtování plynu a elektřiny: Tisíce stížností kvůli cenám energií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vyúčtování plynu a elektřiny: Tisíce stížností kvůli cenám energií

Dříve lidem tahaly peníze z kapes zálohy na energie, teď řeší vyúčtování .
Dříve lidem tahaly peníze z kapes zálohy na energie, teď řeší vyúčtování . (Foto ara)

Přišlo vám vyúčtování za plyn nebo elektřinu a je vám na něm něco podezřelého? Musíte doplatit nekřesťanskou sumu a nevíte proč? Pak můžete kontaktovat Energetický regulační úřad (ERÚ). Téměř čtyři tisíce spotřebitelů se jen tak nedalo a ptalo se!

Polovina z 3857 lidí se v prvním čtvrtletí letošního roku ptala regulátora na platby za energie. Další stovky podnětů se týkaly změny dodavatele a souvisejících témat, jako je například odstoupení od stávající smlouvy. „Evidujeme větší poměr stížností, které jsou oprávněné,“ upozorňuje mluvčí ERÚ Michal Kebrot. Podle ERÚ vlastně pokračoval trend z loňska: „V loňském roce nám spotřebitelé volali a psali hlavně kvůli zvýšeným zálohám. Nyní se zdražení začíná častěji projevovat také ve vyúčtováních, která lidem postupně chodí,“ říká Ladislav Havel, člen rady ERÚ. Jak jste na tom vy? Neošulil vás třeba nepoctivý dodavatel?

Víte že…

...dodavatele zákon nenutí, aby spotřebitele upozornil na nutnost zvýšení zálohy a ten by si to měl sám hlídat?

Neoprávněná změna ceníku

Stížnosti se často týkají chybného vyúčtování. „Tady radíme ho neprodleně a písemně reklamovat u dodavatele. Jestliže došlo k neoprávněné změně ceníku, kdy dodavatel například zdražení neoznámil minimálně s třicetidenním předstihem, prokazatelně a adresně, jde o změnu neplatnou a spotřebitel se musí bránit,“ radí Ladislav Havel.

Vyšší počet sporů

Podle ERÚ se také meziročně zvýšil počet návrhů na zahájení mimosoudního spotřebitelského sporu. Zatímco za celý loňský rok jich ERÚ registroval 440, jen od začátku letošního roku jich je už přes dvě stovky!

Energošmejdi zase v akci!

Podle podnětů je vidět, že spotřebitelé reagují na výraznější zlevňování energií pod vládní strop. „Bohužel to ale přináší i negativní jevy. Opět se totiž aktivizují nepoctiví zprostředkovatelé, kteří zákazníky ke změně dodavatele doslova tlačí,“ upozorňuje členka rady ERÚ Markéta Zemanová. Nikdy tak rozhodně nepodepisujte smlouvu, když vám někdo takový zazvoní u dveří! „Energošmejdi často ignorují i zákaz podomního prodeje,“ dodává Zemanová.

Regulátor potrestá, ale škodu vymáháte vy!

Podáním stížnosti na ERÚ vše teprve začíná. Přestože regulátor zjistí, že vás dodavatel obral o peníze, vám to zpět žádné nepřinese. „ERÚ může postihnout dodavatele, ale zákazník se i nadále musí domáhat odškodnění v mimosoudním řešení sporu nebo v klasickém soudním sporu,“ upozorňuje Michal Kebort.

Pozor na »ukecávání«

Nešvarem některých dodavatelů plynu a elektřiny je nucení zákazníka ke změně smlouvy. Pokud vás nutí na tzv. spotové ceny (zákazník platí cenu podle vývoje burzy s elektřinou nebo plynem), zbystřete. Pokud máte fixovanou nízkou cenu, musí ji dodavatel dodržet, ač by třeba tvrdil, že cenu nemůže dostát. Jedinou jeho možností je vypovědět vám smlouvu, nebo vás »ukecat« na podpis nové. „Váš písemný souhlas určitě potřebuje,“ říká mluvčí ERÚ.

Přečtěte si
František Klapal
30. 11. 2023 • 14:34

My jsme měli šílený nedoplatek za plyn minulý rok. Nijak jsem se ale s dodavatelem nehádal a zaplatil jsem to. Co se ale plynu týče, tak ten už od té doby na topení doma nepoužívám. Místo toho jsem z http­s://ww­w.lev­nekrb­y.cz/ koupil krbová kamna a teď doma topím dřevem. Je to sice náročnější na přípravu, ale mnohonásobně levnější.

Josef_?ilhavik
1. 5. 2023 • 20:16

Jasný jeden z viníků je Fialkin

Pavel Molík
28. 4. 2023 • 18:00

O hlavním viníkovi tíživé energetické situace nepadlo ani slovo. Oním hlavním viníkem je vláda Fialy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.