Kontroly cen: Kdo může za drahé potraviny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kontroly cen: Kdo může za drahé potraviny?

Obchody prý nemají vysokou marži, na pultech to vypadá ale jinak.
Obchody prý nemají vysokou marži, na pultech to vypadá ale jinak. (Foto Aha! – R. Matějková, J. Koťátko, J. Poláček )

Jsou nepostradatelnou součástí našich jídelníčků, ale... Ceny másla, mléka, vajec, mouky a masa začaly po vypuknutí války na Ukrajině povážlivě stoupat. Následné zdražení energií situaci ještě zhoršilo. Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže (ÚOHS) po monstrózní kontrole tvrdí, že vysoké marže obchody neměly.

Antimonopolní úřad si na ceny vybraných komodit posvítil u 200 subjektů a 14 sdružení. „Nezjistili jsme nikde žádnou kartelovou či jinou dohodu o cenách,“ zněl závěr šetření. Přesto z průzkumu vyplynulo, že každý z nás zaplatí přirážku k potravinám hned třikrát. Jak je to možné? „Všechny články řetězce, tedy prvovýrobci, zpracovatelé i obchodníci, dokázali přenést své zvýšené náklady na spotřebitele,“ konstatoval předseda ÚOHS Petr Mlsna. Kvůli válce na Ukrajině začaly stoupat ceny energií a pohonných hmot, což na konečnou cenu potravin mělo také neblahý vliv. Navzdory drahotě úřad nedoporučil žádné zavedení cenové regulace potravin. „Experimenty s cenovou regulací třeba v Maďarsku ukázaly, že ve výsledku vedou naopak k většímu růstu cen pro spotřebitele. Dodavatelé pak totiž dávají přednost vývozu před sycením domácího trhu,“ vysvětlil Mlsna.

Maso podražila chřipka

U kuřecího masa se projevil také vliv zdražení krmných směsí. ÚOHS zjistil, že směsi tvoří až 70 procent nákladů na chov kuřat. „Růst cen ovlivnila pandemie ptačí chřipky,“ uvedl místopředseda ÚOHS Petr Solský. Kilo chlazeného kuřete od března 2020 vystoupal z 52,55 Kč na 79,53 Kč bez daně, která tvoří 15 procent.

Přečtěte si
miroslava13
28. 5. 2023 • 12:35

kontroloři mají nás zákazníky chránit, před nehoráznými cenami zejména základních potravin...a co dělají???? NIC! a obchodníci hrabou a hrabou a ještě u toho nahlas mlaskají!!! hnus. Nechápu občany, proč se jim na to nevykašlou???? Stačil by měsíc-dva a kdyby to nikdo nekoupil, tak by to vyhodili a dali by si příště bacha! ale lidské ovce to koupí za jakoukoliv cenu!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.